ce vrea sa transmită autorul la obiectivitate la formele pronominale si verbale la persoana a 3
extrageti
figurile de stil si imaginile artistice explicând la cateva dintre ele ce vrea sa transmita autorul .
a
Care este tema poeziei intr-un enunt !
Va rog ! Seriozitate ! Multumescanticipat !70 puncte
Răspunsuri la întrebare
1) Prin folosirea formelor pronominale și verbale la persoana a III-a singular și plural, este marcată obiectivitatea eului liric, acesta indicând schimbările care au loc în lumea înconjurătoare în general, pentru toată lumea, nu doar pentru el în mod individual, precum verbele aflate în opoziție "Ce-a fost verde-a vetejit"-"Ce-a fost veşted înverzeşte", astfel trecerea ireversibilă a timpului nu poate fi controlată.
2) Figuri de stil și imagini artistice:
Epitete: "frunză verde", "foaie lată", "răchita rămurată", "babă supărată", "iarba (...) uscată", "lunca înverzită";
Metaforă: "fată înflorită";
Antiteze: "Ce-a fost verde-a veștejit", "Ce-a fost dulce-a amărât", "Ce-a fost vesel s-a mâhnit", "Ce-a fost veşted înverzeşte", "Ce-i amar se îndulceşte", "Ce-i mâhnit se-nveseleşte", "babă supărată"-"fată înflorită";
Imagini vizuale: "Şi-mpregiur iarba-i uscată", "Ce-a fost verde-a veștejit", "Pe sub lunca înverzită / Trece-o fată înflorită / Şi de fluturi urmarită", "Ce-a fost veşted înverzeşte";
Imagini gustative: "Ce-a fost dulce-a amărât", "Ce-i amar se îndulceşte".
*Epitetul "babă supărată" indică bătrânețea, amărăciunea acestei perioade, trecerea ireversibilă a timpului, epitetul fiind însoțit de mai multe imagini vizuale care sugerează schimbările din natură "Ce-a fost verde-a veștejit", dar totodată și schimbările care apar în sufeltul omului.
*Metafora "fată înflorită" reprezintă o asociere deosebită între tinerețea copilei și florile gingașe de primăvară, această figură de stil indicând inocența tinereții și frumusețea ei, pe care eul liric parcă și-o reamintește cu nostalgie, transmițându-i un sentiment plăcut asemenea sosirii primăverii în natură, prin imaginea vizuală: "Ce-a fost veşted înverzeşte".
*Antiteza "babă supărată"-"fată înflorită" sugerează trecerea ireversibilă a timpului și schimbările pe care le produce aceasta. Contrastul deosebit dintre bătrânețe și tinerețe este ilustrat cu măiestrie de eul liric, care folosește o serie te antiteze din natură, comparând schimbarea omului de la tinerețea infloritoare la bătrânețea posomorâtă cu schimbările anotimpurilor: toamna fiind "baba supărată" și primăvara "fata înflorită". De asemenea, prin începerea doinei cu epitetul aflat în antiteză "babă posomorâtă" cu "fată înflorită", eul liric dorește să sugereze ciclicitatea vieții, aceasta fiind într-o continuă schimbare, tinerii fiind urmașii veseli ai bătrânilor.
*Imaginea gustativă "Ce-a fost dulce-a amărât" aflată în antiteză cu "Ce-i amar se îndulceşte" indică clar schimbările din viață, astfel, indiferent de dificultăți, eul liric marchează prin dulce-binele și prin amar-răul, două aspecte ale vieții oamenilor care se schimbă între ele, parcursul nefiind constant. Așadar, întotdeauna aspectele vieții se vor schimba în parcursul existențial al individului, din bine în rău sau din rău în bine.