Cea mai frumoasa vârstă compunare la limba și literatura romana.
Răspunsuri la întrebare
Redactarea unei compuneri presupune organizarea ideilor astfel:
- titlu - sinteza ideilor sau a acțiunilor;
- introducere - un enunț sau două în care să menționezi locul și timpul acțiunii în cazul unei compuneri narative sau ideea de bază de la care pornești eseul;
- cuprins - dezvoltarea ideii/ideilor din introducere sau dezvoltarea acțiunii în cazul compunerii narative, în trei sau mai multe paragrafe coerente, legate logic, fiecare idee având un nou alineat;
- încheiere - o concluzie asupra ideii/ideilor sau asupra faptelor petrecute, dacă textul este narativ; încheierea poate fi construită dintr-un enunț sau două.
În cele ce urmează, voi oferi un model. Recomandarea este, totuși, realizarea propriei compuneri: numai astfel vei reuși să lucrezi independent și să ai mulțumirea unui rezultat valoros.
(titlu)
Cea mai frumoasă vârstă
(introducere)
Deseori m-am întrebat care este cea mai frumoasă vârstă și, pe când eram copil, visam să ajung cât mai curând la anii adultului, pentru a mă desprinde de cei ce mă ocrotesc și pentru a trăi pe picioarele mele, pentru a fi independent.
(cuprins)
Anii au trecut și am momente în prezent când, pășind pe lângă câte o școală și auzind larma elevilor, soneria ce anunță intrarea la ore sau pauzele, mă cuprinde o stare de melancolie și lacrimi îmi umezesc ușor ochii preț de câteva secunde... Atunci îmi spun: „Doamne, dacă aș putea da timpul înapoi, să îmi retrăiesc copilăria, să alerg fără griji prin parcuri, să învăț cu mai mare sârguință la disciplinele școlare, să citesc mai mult, să merg la mare și la munte cu prietenii în fiecare vară și să facem toate nebuniile posibile și imposibile...”
Sunt la vârsta adultă, sunt tânăr, sunt student și lucrez totodată la o companie cunoscută, pentru a aduna ani de experiență în domeniul ales. Timpul îmi este limitat, viața trece în goană: cursuri, examene, serviciu, toate cu cea mai mare responsabilitate. Iată-mă trăind visul din copilărie împlinit, alături de aleasa inimii mele, având satisfacția faptului că mă pot întreține singur și că aș putea avea familia mea, copiii mei, pe care să-i îndrum, pe care să-i cresc veseli și înțelepți, pe care să-i ocrotesc și să-i sprijin, cu care să mă joc și să petrec timp prețios. Frumoasă este și vârsta la care omul devine cap de familie!
Privesc înainte spre bunicii rămași, dar și spre cei care au pășit în lumea umbrelor. Scrutez trecutul să-i observ pe când eram de-o șchioapă și-i zăresc zâmbind mândri de nepotul lor. Ce povești încântătoare aflam de la ei, ce îmbrățișări calde și ce surprize dulci îmi pregăteau! Surâsul lor de atunci, privirea lor mândră de acum îmi arată cât de frumoasă este vârsta a treia, când există tot timpul din lume pentru a-l dedica glumelor cu nepoții și educației lor, astfel ca aceștia să ducă mai departe în lume moștenirea lor, moșternirea atâtor generații din trecutul trecutului nostru...
(încheiere)
Fiecare etapă a vieții, cu suișuri și coborâșuri, cu bucurii și tristeți, cu izbânzi și eșecuri, este frumoasă. Poate că secretul adevăratei fericiri e să știi să îți iubești vârsta și să descoperi ceea ce te face să te simți împlinit cu adevărat.
______
Pentru un model de text narativ-descriptiv, vezi aici: https://brainly.ro/tema/5973007