Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

`` Cei doi Poli ai Pămîntului sunt tot mai grav afectaţi de încălzirea globală, iar ursul polar şi pinguinii, două dintre cele mai fascinante specii ale planetei, sunt primele victime ale topirii întinderilor de gheaţă.
Simbol al mediului arctic, ursul polar a devenit în ultimii ani simbolul iimpactului catastrofal care încălzirea globală îl are asupra planetei.Se pare că ,în ritmul pierderilor actuale,populaţia de urşipolari va dispărea definitiv în mai puţin de 75 de ani. E un viitor pe care nil putem imagina,dar care devine tot mai realist cu fiecare zi.
Pericol.Soarta urşilor stă ,literalmente,pe o pojghiţă de gheaţă. Puţin peste 20 000 de exemplare mai trăiesc în mediul sălbatic ,majoritatea fiind grupaţi pe teritoriul Canadei.Şase din totalul celor 19 subpopulaţii de urs polar sunt ameninţate în mod evident cu dispariţia,celelalte populaţii dînd,la rîndul lor,semne de declin,în acelaşi ''ritm'' cu modificarea habitatelor prielnice hranei şi reproducerii.
Gheaţa este elementul esenţialpentru ca un urs polar să supravieţuiască .El are nevoie de gheaţă ca să poată vîna şi săse poată hrăni.Este recunoscut faptul că la începutul verii arctice urşii polari trebuie să se hrănească cu cantităşi mari de carne de focă,pentru a compensa lipsa hranei din timpul iernii.Cum coloniile de foci nu se găsesc întodeauna în apropiere,urşii sunt nevoiţi să parcurgă km întregi de gheaţă pentru a putea vîna.În ultimii100 de ani,temperatura medie din regiunea arctică a crescut cu aproximativ cinci grade,ceea ce a determinat topirea a suprafeţe întregi de teritoriu îngheţat.Concret,studiile arată caă între 1979 şi 2005 calota glaciară s+a diminuat cu 21%,o suprafaţă egală cu cea a statului Alaska.''

1)Completează următoarele afirmaşii cu numerale cardinale potrivite (scrise cu litere),preluate din text: a) Majoritatea urşilor polari trăiesc pe teritoriul Canadei aproximativ ..................................................... se găsesc în mediul sălbatic.
b)Din totalul de ................................................................. subpopulaţii de urs polar,.............................. sunt ameninţate cu dispariţia.
c)În ultimii o sută de ani ,temperatura medie din regiuea arctică a crescut din regiunea arctică a crescut aproximativ ................. grade.

2)a)Menţionează care dintre numeralele notate la ex. 1 sunt compuse.
...................................................................................................................................... .
b)Explică modul de formare a acestor numerale.
..................................................................................................................................................................................................................................................................................

3)Formează cîte 2 numerale ordinale (gen masculin şi feminin) de la numeralele cardinale notate la ex.1.
..................................................................................................................................................................................................................................................................................
Dau coroană !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bbombonica25
27
1)a) douazeci de mii de exemplare 
b) nousprezece ; in mod evident . 
c)cinci grade . 
2) a)numerele compuse sunt : douazeci de mii si nousprezece. 
b) douazeci de mii - doua+zeci de mii . 
nousprezece - compunere (noua+spre+zece) 
3) nu inteleg , scuze .. 
Alte întrebări interesante