Limba română, întrebare adresată de Andreea8889, 8 ani în urmă

Cerescul ghem de aur întreaga lui urzeală
Și-a depănat- o în fire de foi strălucitoare...
Ajuns la pragul zării gol,fără de beteală,
Rostogolit din cercuri ,apune pe ponoare .


Strângându- și ,friguroase ,foițele mărunte ,
Se- nchide - ncet trifoiul și floarea de țintaur .
Din șesurile sure urcând grăbit spre munte ,
Amurgu- n mers despoaie colinele de aur.


( Vasile Voiculescu ,Octombrie )Realizati o compunere in care sa explicati semnificatia titlului ,cine ma ajuta ,va roggg?!!


albatran: pai totul descrier luna octombrie,cee asa greu??
Andreea8889: E mie,mi e greu ,dar in fine ...
albatran: te-am ajutat..poate ra[porteze grselilede tastare...n-am timp sa le corectez...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
2
Octombrie este "miezul " toamnei.Este vorba de soarele de Octombrie cu o lumina blanda si calda , ca de aur.
Dupa ce a dat o spuzeala de beteala (ne inchipuim bruma roua, pe plante) ajunge la apus in aerul rece al inserarii, mai clar ca un glob de aur...a folosit ghem pt ca glob de aur fusese deja folosit de Dimitrie Bolintineanu si era un termen cam uzat.Deasemenea "cercuri ude" fusese folosit de M Eminescu.Deci atrebuitsa fie original.Ghemul sugereaza lumina inserarii timpurii cea difuza, diisipata prin vegetatie si eventuale ceturi, specifice lunii Octombrie. Lumina de toamna este mai oblica, umbrele sunt mai lungi ..S ile vezi cum urca din vale catre deal/munte iar umbrele 'despoaie" =dezbraca de lumina aurie peisajul.Cu 'stingerea " soakrelui, a luminii si a caldurii, laolalta cu frigul ce inchide plantele, urca si seara/intunericul.
Imaginea este superba, Daca ti-e greu sa o "vezi"nu edatorita lipsei talede imaginatie sau a unei slabe relaizari artistice.Si autorul este ff bun si tu, receptorul, esti o fiinta normala.dar NU AI PRINS astfelde inserari.Eu, mai batran si cu mult 'outdoor" practicat toamna,  am prins sute...
Cu aceasta descrieere, poetul atinge generalul prin particular.El a trait si descris o inserare de Octombrie (am folosit majuscula, pt ca titlul il percep ca un fel de personificare) , eu le retraiesc pe ale mele.Si orice om care a vazut natura si a rezonat cu ea.

albatran: Vasile Voiculescu,martir al inchisorilor comuniste...a scris insa si lucruri mai vesele..cauta ' Chef la manastire"...sa vezi acolo umor subtire...
Alte întrebări interesante