Istorie, întrebare adresată de adrianaalina221, 9 ani în urmă

ceva despre decebal si traian

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Boby123
9
Traian.

Imparat Roman între 98-117 a fost al doilea dintre cei așa-ziși 
cinci împărați buni ai imperiului roman!

Decebal.

Regele Decebal a avut mai multe razboaie cu romanii.

Răspuns de varsator
8
Dacia a cunoscut cea mai mare dezvolatare in timpul regelui Decebal ( sf. sec. 1- înc. sec. 2 d.Hr.). Regele dac a preluat puterea în condițiile în care pericolul roman amenința Dacia. Decebal a refăcut statul dac cu capitala la Sarmizegetusa, situată în munții Orăștiei. Deși mai puțin întins, în comparație cu statul lui Burebista, statul lui Decebal era mai bine dezvoltat din punct de vedere economic și mai puternic. Regele dac a reorganizat armata și a ridicat cetăți de apărare în munții Orăștiei.
Bun militar, Decebala reușit să învingă armatele romanilor încă de la începutul domniei, reușind să încheie o pace avantajoasă pentru daci. 
A purtat două războaie cu romanii:
1. Primul între 101-102, pe care l-a câștigat
2. Al doilea între 105-106, în care Dacia a fost cucerită de către romani, iar Decebal s-a sinucis.
    Traian
În timpul domniei lui Traian, Imperiul Roman a cunoscut o perioadă de înflorire. El a contribuit la prosperitatea imperiului.
Traian a primit titlul de "Optimus"(Cel mai bun). Împăratul Traian a îmbunătățit legile romane și a întronat pacea internă. Era, de asemenea, un bun administrator.
Traian asigura siguranța granițelor, iar în timpul lui imperiul a sporit, cucerind multe provincii, cea mai importantă iind Dacia.
El a construit "Forul din Roma" și "Columna lui Traian". 
Alte întrebări interesante