Biologie, întrebare adresată de Mihai353, 9 ani în urmă

cicluri de dezvoltare la animale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreevr6
28
Cicluri de dezvoltare la animale metamorfoza completa si metamorfoza incompleta

Răspuns de crysmaraursoi1995
51
Toate fiintele cresc. Pentru a deveni adult, un pui trebuie sa se dezvolte. Etapele parcurse de animal de la nastere si pana la moarte reprezinta ciclul de dezoltare al acestuia. In aceasta perioada corpul puiului creste si sufera transformari. Hrana consumata este foarte importanta. Ea determina lungimea oaselor, marimea mesei corpului.Cresterea poate dura cateva zile, cateva luni sau cativa ani, in functie de specie. Odata ajunse la maturitate, majoritatea speciilor se opresc din crestere. Despre pesti nu se poate spune acelasi lucru, intrucat ei cresc pe tot parcursul vietii.Unele insecte isi schimba infatisarea de mai multe ori pe parcursul vietii. Si broastele se metamorfozeaza (ou- mormoloc- mormoloc- broasca).A deveni adult nu presupune numai tranformarea corpului. La maturitate, animalul poate da viata, la randul sau, altui animal.Durata vietii variaza de la o specie la alta: de la o zi (efemerida) la 150 de ani (testoasa uriasa).La pasari, timpul necesar clocirii oualelor difera de la o specie la alta. Dupa aproximativ 21 de zile, din oul de gaina iese un pui care se hraneste singur si care in cateva luni, devine adult, capabil sa se inmulteasca.Mamiferele au un ciclu de dezvoltare mai lung. In general, puii se nasc complet dezvoltati, cresc pe parcursul mai multor ani si sunt ingrijiti de parinti, de cele mai multe ori, pana ajung la maturitate. Atunci cresterea inceteaza, iar animalul este capabil sa se reproduca.Exista si mameifere, cum ar fi ornitorincii, ai caror pui

crysmaraursoi1995: ies din oua sau, ca si cangurii, ai caror pui se nasc incolplet dezvoltati. Datorita acestui fapt, perioada de crestere (deci si cea de ingrijire) a puilor este mai lunga.
Ca si oamenii, toate animalele inbatranesc. In natura, un animal salbatic batran nu poate trai prea mult deoarece, fiind mai slabit, el este expus pericolelor.
crysmaraursoi1995: In general, la animale se instaleaza moartea cand inima si creierul inceteaza sa mai functioneze. Odata ce un animal moare, corpul lui serveste ca hrana pentru alte vietati. Anumite parti sunt mancare de vietuitoare necrofage (care se hranesc cu cadavre), iar restul este descompus de ciuperci si bacterii. Putem spune ca moartea unora permite traiul altora. Astfel, toate vietuitoarele sunt legate unele de altele intr-un lant al vietii.
Alte întrebări interesante