cinci curiozități despre matematicieni vă rog vă rog vă rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog rog
Răspunsuri la întrebare
1) Alan Turing, interpretat în Imitation Game de actorul Benedict Cumberbatch, a fost un matematician şi criptograf britanic născut pe 23 iunie 1912. El este considerat „părintele“ computerelor şi al inteligenţei artificiale, preconizând că maşinile vor putea gândi, chiar dacă nu o vor face precum o facem noi. În fapt, există şi un test care îi poartă numele pentru a verifica dacă un computer poate fi considerat om. Computerul trebuie să convingă trei judecători, iar anul trecut un algoritm a reuşit să treacă drept un băiat de 13 ani în ochii unui judecător, dar experţii nu s-au grăbit să afirme că acesta e începutul noii ere a inteligenţei artificiale.
2)John Nash a murit anul acesta, la vârsta de 86 de ani. John Nash a devenit cu adevărat cunoscut în 1998 şi apoi în 2001. Prima dată a fost publicată biografia sa, iar a doua oară a fost lansat filmul „A Beautiful Mind”, care a primit patru premii Oscar. Dincolo de boala sa, schizofrenie paranoidă, el a dezvoltat teoria care în film şi-a primit supranumele de „nu o alege mereu pe blondă”.
3) Când Arhimede era preocupat de o problemă, uita unde se află, să mănânce sau să facă orice altceva în afară de găsirea unei soluţii. Într-o zi, pe când făcea baie, şi-a dat seama că a descoperit celebra sa lege: un corp scufundat într-un fluid este împins de fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp. În momentul în care Arhimede a descoperit intuitiv acest principiu, pe când înota, s-a reîntors la mal şi s-a îndreptat gol spre casă, strigând: Evrika, ceea ce în vechea greacă înseamnă "am descoperit".
4) Blaise Pascal a fost copil precoce în matematică, la 14 ani fiind admis să participe la întruniri ştiinţifice săptămânale sub conducerea prietenului lui Decartes, abatele Mersenne. Discuţiile ştiinţifice din acest cenaclu au dus la crearea Academiei de ştiinţe din Paris în 1666. Când Pascal era la Port-Royal din Paris, într-o noapte a avut o durere groaznică de măsele. Atunci a studiat cicloida, i-a descoperit o serie de proprietăţi şi a constatat că durerea de măsele i-a dispărut.
5) Euler, după ce a orbit la 59 de ani, îşi trecea pe o plăcuţă calculele sale şi apoi le dicta pentru memorii matematice unuia dintre băieţii lui. A avut 13 copii, din care i-au trăit cinci). Se spune că între două feluri de masă nota câte ceva în legătură cu memoriile sale de matematici. în ziua când a decedat, a scris pe o tăbliţă calcule în legătură cu orbita lui Uranus, nou descoperită de Herschel (1776).