Cine a inventat scoala ?
Răspunsuri la întrebare
Este greu de oferit un răspuns simplu pentru întrebarea “cine a inventat școala?”. Ce putem face este este să urmăm firul istoriei și să identificăm momentele cheie care au ajutat la dezvoltarea învățământului și a școlii ca instituție.
Ideea de școală începe în antichitate, mai exact în Grecia Antică. Grecii aveam niște instituții numite “academii” iar termenul a apărut prima dată în anul 385 înainte de Hristos, în raport cu școala de filosofie inițiată de Platon.
Mai apoi, aceeași idee a fost preluată de către Imperiul Bizantin, care în jurul anului 425 a dezvoltat și mai mult ideea de educație, creând unul din primele sisteme școlare. Totuși, acesta era limitat - includea doar câteva clase primare și era dedicat militarilor.
De-a lungul istoriei, educația nu a fost accesibilă oamenilor de rând, aceasta fiind rezervată claselor conducătoare sau liderilor religioși. Primele inițiative din România care au permis unui public mai larg accesul la educație au fost în relație cu diverse mănăstiri. Acestea aveau ca scop educația religioasă - învățarea scrierii și citirii în limba slavonă pentru a putea descifra cărțile religioase, de exemplu. Drept urmare, limbile utilizate pentru a preda în cadrul acestor așezăminte au fost predominant greaca și slavona.
Cea mai veche școală de pe teritoriul țării noastre este menționată în anul 1380, în zona Sibiului.
Un an important în evoluția sistemului școlar românesc este 1821 - anul în care Tudor Vladimirescu a condus o revoluție ce viza renașterea națională a României. Trebuie reținut faptul că sistemul școlar al unei țări, respectiv nivelul de educație al unui popor, impactează direct politica țării, precum și dezvoltarea acesteia. Așadar, o dată cu începerea procesului de formare a statului român modern, se pun, de asemenea, bazele dezvoltării unui sistem de școlarizare a populației. Cu timpul, au început să se dezvolte diverse forme de învățământ.
Două nume care merită reținute sunt:
- Alexandru Ioan Cuza - a introdus obligativitatea învățământului primar și a înființat primele două universități din țară: Universitatea Alexandrul Ioan Cuza din Iași (în 1860), respectiv Universitatea București (în 1864).
- Spiru Haret - fost ministru al educației cu un impact enorm în dezvoltarea și organizarea învățământului modern în România. În timpul activității sale ca ministru în România s-au construit 1.980 de școli.
Ca o concluzie a celor menționate mai sus - sistemul educațional, respectiv școala, ca rezultat al acestuia, nu a fost “inventată” de către o singură persoană. Inițial a apărut ca o nevoie de a transmite mai departe anumite învățături și de a ajuta la educarea unor persoane importante în societate. O dată cu dezvoltarea culturală, politică și economică, școala a devenit o necesitate pentru a asigura educarea oamenilor și pregătirea acestora astfel încât să poată fi părți active și productive care să ajute, la rândul lor la o dezvoltare constantă. De aceea este important ca toți dintre noi să luăm parte în acest proces și să trecem cel puțin din cele 12 clase de liceu, iar mai apoi putem alege dacă dorim să continuăm în această direcție.
Exemplu practic pentru a înțelege de ce e importantă școala - gândește-te la cum ai învățat să mergi pe bicicletă. Inițial te-au ajutat părinții care ți-au explicat ce trebuie să faci. În felul ăsta ai învățat ușor să mergi pe bicicletă și acum te poți folosi de bicicletă ori de câte ori ai nevoie. Dacă nu ai fi avut pe cineva care să te învețe, chiar dacă ai fi avut bicicletă, poate nici nu ai fi știut cum o poți folosi, pentru că nu ți-a spus nimeni ce se poate face cu ea. Așadar, ai fi irosit oportunitatea de a te distra și de a folosi bicicleta în toate modurile în care știi să o folosești, pentru că ai avut pe cineva care să te învețe cum să o faci.