Limba română, întrebare adresată de ralucakiss4567, 8 ani în urmă

Cine e as la română! Trebuie să fac destratie ca romanul,, Mara" de Ion Slavici aparține temei familiei.... trebuie sa spunem și de ce... și sa spunem cu ce se ocupa fiecare dintre personaje❤️

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saddy2006
2

Răspuns:

câteva idei...

În literatură familia este interpretată în forma unui simbol al societății.

Romanul „Mara" este un roman social,  obiectiv, realist, tradiţional. Tema romanului este prezentarea vieţii  lumii ardeleneşti situate între Lipova şi Arad.

Acest volum redă în detaliu unitatea creată de familie și relațiile dintre membri, modelarea și crearea unor noi caractere și conservarea obiceiurilor.

Acest roman are ca subtemă familia.În roman sunt prezentate mai multe familii de pe toate palierele sociale, care leagă relații diverse între ele, ajungând să-și împletească destinele. Totuși autorul prezintă pentru început familia Marei, ajungând să o reprezinte în detaliu.

De  tip monoparental, familia Marei este constituită din mamă şi doi copii:  Persida şi Trică: „Mara, săracă, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei,  dar tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi  copii.

Mara este responsabilă de soarta  copiilor ei, care are conştiinţa datoriei, este mândră de Persida şi de  Trică: „Tot n-are nimeni copii ca mine!" Este muncitoare, calculată,  preocupată excesiv de agonisirea banilor.

Mara este autoritatea însăşi, familia fiind coordonată pe linie  feminină.

Autorul urmărește și relația dintre cei doi frați, Trică și Persida, plină de iubire și susținere reciprocă, întrucât băiatul o ajută în căsătoria cu Națl, chiar dacă nu era de acord cu ea.

În paralel, autorul urmărește și familia lui Națl Hubăr, care făcea parte din clasa burgheziei. Cu această familie, Mara nu avea relații prea bune datorită regulilor societății, dar și a mentalităților diferite.

Iubirea o face pe Persida să treacă peste bătăile primite de la soţul ei şi să lupte până în final pentru salvarea căsniciei. Cel care îi reuneşte este copilul , care se naste din iubirea celor doi. 

Familia este construită pe legi nescrise, stricte, de  natură morală, iar nerespectarea acestora aduce cu sine sancţionarea.  Scriitor moralist, Slavici îşi pedepseşte personajele pentru  nerespectarea unor legi morale şi sociale.

Mara” este cel mai reuşit roman al lui Slavici şi unul dintre cele mai bune romane româneşti.

Opera urmăreşte, prin derularea faptelor,  maturizarea celor doi copii.

Așadar, tema vastă a familiei, care este împletită cu realismul și derularea cinematografică a destinului unor oameni, atestă apartența romanului Mara la tema familiei.

Alte întrebări interesante