Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

cine e in clasa a 5 a sa imi poveteasca domnul trandafir de mihail sadoveanu . dar din careea de a 5 a . va rog dau coroana


motanudeea: Eu am Manualul de clasa a 5-a, Editura Carminis

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
1
        Revazand locurile natale, scriitorul cutreiera locurile cunoscute si isi aminteste de intamplarile ,,luminoase'' ale copilariei. Revede locurile unde se scalda ,,cu dracii de seama sa'', isi aminteste cum se ungeau cu namol din cap pana in picioare si se fugareau pe mal, pentru ca apoi sa sara in apa cu zgomot si ,,in curcubeie de stropi''.
        Locurile ,,l-au infiorat si l-au bucurat'', dar niciunul nu l-a miscat ,,ca locul - numai locul a ramas unde era odata scoala''. Isi aminteste prima zi de scoala, cand adus de mana de tatal sau, a intrat cu teama si cu bucurie ,,in freamatul de copil''.
        Pe fundalul frumoaselor amintiri ale copilariei prinde contur chipul drag al primului sau dascal, domnul Trandafir.
        Descrierea surprinde prin cateva detalii semnificative portretul fizic a unui om obisnuit: ,,Era un om bine facut, putin chel in varful capului, cu ochii foarte blajini. Cand zambea, se aratau sub mustata tunsa scurt, niste dinti lungi cu strunga mare la mijloc''. Ceea ce induioseaza pe scolarul de odinioara este blandetea invatatorului oglindita in ,,ochii blajini'' si in zambetul sau plin de bunatate. Dascalul le insufla copiilor sentimentul adanc al dragostei de tara. Pasiunea si priceperea acestui dascal faceau din fiecare moment al lectiei un moment unic si emotionant pentru micii scolari. 
       Ceea ce caracterizeaza in primul rand pe acest om modest cu o vocatie de dascaleste ,,invatatura sufleteasca''. Sriitorul a inteles ca domnu' Trandafir le daruia copiilor aceasta invatatura, nu pentru ca i se platea, ci pentru ca ,,avea un prisos de bunatate in el'' si pentru ca ,,in acest suflet era ceva din credinta si din curatenia unui apostol''. Avea credinta ca invatatura il ajuta pe om in viata si convingerea ca din acei pui de tarani vor iesi oameni adevarati.

motanudeea: a 12-a
Utilizator anonim: eu caras severin
Utilizator anonim: atunci
motanudeea: cartea e mai veche...de cand eram eu intr-a 5-a
Utilizator anonim: aaaa
Utilizator anonim: pai de aia
Utilizator anonim: trebuia sa spui
Utilizator anonim: ok msî
Utilizator anonim: oricum
motanudeea: si dupa ,,Domnul Trandafir'' la mine in carte urmeaza ,,Mihai Viteazul'' de N. Balcescu
Alte întrebări interesante