Limba română, întrebare adresată de georgiana211, 9 ani în urmă

Cine imi demonstreaza si mie ca ''Popa Tanda''este o nuvela.?Va rog frumos. <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelacaraua
3
Nuvela este specie a genului epic in proza , cu o actiune  mai complexa si complicata , cu un conflict puternic , un numar redus de personaje iar accentul cazand pe evolutia si complexitatea personajului . 
 In opinia mea opera epica " Popa Tanda " respecta pe de plin trasaturile de forma si de continut a speciei . 
In primul rand , scriitorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de Preotul Trandafir ,fiind prezente cele trei elemente specifice: narator, actiune si personaj . Modul de expunere predominant este naratiune la persoana a -III-a ( naratorul fiind obiectiv) . Actiunea este  structura pe momentele subiectului. 
In al doilea rand, in opera exista un conflict interior si unul exterior . Cel exterior se manifesta intre preot si sateni iar cel interior in interiorul preotului ( framantarile preotului) 
 Prin tot ce am enuntat mai sus am demonstrat ca opera epica " Popa Tanda " este o nuvela 
Răspuns de katalinvl1
2
Nuvela specia a genului epic,realizata in proza cu un singur fir narativ,cu un conflict concentrat care implica un nr relativ redus de personaje.Intamplarile sunt relatate alert si obiectiv.Naratorul intervine putin prin considerati personale.Descrierile sunt minime.Se acorda o imp mai mare a caracterizari complexe a personajelor decat a actiuni propriu-zise.
Textul fragment supus analizei din opera literara "Popa Tanda" de Ioan Slavici ilustreaza cu gratie specificul nuvelei.Scenariul epic surprinde un episod tensionat din viata mai multor personaje dai si tu exemple ca mie lene...
Astfel,conflictul este puternic.Titlul ilustreaza si el idea unui potential conflict intre legile personale si cele dictate.Numele Tanda vine de la tandalitura care inseamna si cicaleala.
Apartenenta la specia nuvelei o are si maniera in care sunt prezentate starile sufletesti ale personajelor:prin monolog.... , prin descriere....
Pe baza argumentelor de mai sus am demonstrat ca este nuvela

Alte întrebări interesante