Chimie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Cine imi explica ce este valenta. cum se afla si elte lucruri. cu cuvintele voastre. va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danmatei2014
17
Valentele reprezinta pentru metale numarul electronilor de valenta ( cati trebuie cedati ca sa se obtina pe ultimul strat structura stabila de dublet sau octet. )Metalele din grupa 1A au 1 electron de valenta deci au valenta 1. Cele din grupa 2A au 2 deci au valenta 2. Poti sa iti dai seama dupa grupa de valenta unui element.
Valenta nemetalelor se deduce diferit: Nemetalelor le mai trebuie electroni, ele nu cedeaza, ele accepta. De exemplu daca un element are 7 electroni pe ultimul strat, mai are nevoie de 1 ca sa fie stabil. Daca are 5 pe ultimul strat, mai are nevoie de 3 deci are valenta 3. Valenta se poate deduce si in functie de grupe. Daca elementul e in grupa 17, are 7 electroni pe ultimul strat si mai are nevoie de 1 ca sa fie stabil deci are valenta 1.
Daca un element e in grupa 16, are 6 electroni pe ultimul strat, deci are valenta 2 pentru ca mai are nevoie de 2 electroni pe ultimul strat.

Dedu valenta oxigenului(nemetal), Aluminiului (metal) si valenta Bromului (nemetal)

danmatei2014: Ti-am scris pe chat.
Răspuns de AnaCristina1
8
Valenta se scrie cu cifre ramane in coltul din dreapta sus. Atuncand un element este intr-una din grupele principale de la 1 la 4, acele elemente au ca valenya numarul grupei sale, cand elementul se afla intr-o grupade la 5 la 8, valenta se calculeaza asa:
element in grupa 5: 8-5=3
element in grupa 6: 8-6=2
............
8-ul este numarul de grupe principale
Alte întrebări interesante