Limba română, întrebare adresată de Alexasd1, 8 ani în urmă

Cine imi poate da o caracterizare a personajului Alexis Zorba(Dau coroana+51 puncte)


sandu511: din ce poveste ???
Alexasd1: Titlul este Alexis Zorba
AndreeaPanda123: din ce poV????
vasilachebianca: Caracteristicile personajului Alezis Zorba sunt :
vasilachebianca: 1-era un tânăr intelectual grec
vasilachebianca: 2-pasionat de lectură
vasilachebianca: Alexis*
Alexasd1: Ma
Alexasd1: **
Alexasd1: Ms

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crybaby593
25
În ”Alexis Zorba”, Nikos Kazantzakis surprinde destinul a două personaje care aparţin a două generaţii diferite. Zorba, la cei şaizeci de ani ai lui, dansează ca un zeu şi cântă la santuri. Jupânul e însă tânăr, până în treizeci de ani şi scrie cărţi. Primul se poartă de parcă n-ar muri niciodată. Al doilea se poartă de parcă ar muri în orice clipă. Aparent două personaje antagonice, cei doi leagă o prietenie strânsă în expediţia de câţiva ani de pe insula Creta.

Zorba e un personaj pe care n-ai cum să nu-l apreciezi. Cântă la santuri, dansează cu patos şi iubeşte femeile. E un grec hedonist prin excelenţă. Prietenia pe care o leagă cu jupânul e una specială. Discuţiile dintre ei depăşesc nivelul aparenţelor. Te poartă departe, până la sensul vieţii. Doi naufragiaţi la capătul lumii descoperă că scopul omului este să prefacă materia în bucurie. 

Pentru Zorba, eternul feminin este un izvor proaspăt şi-o poveste fără sfârşit. De fapt, îndărătul fiecărei femei se înalţă chipul Afroditei. În viziunea lui Zorba, o femeie nu trebuie niciodată lăsată singură. În Creta o întâlneşte pe madam Hortense, o văduvă după care i se aprind călcâiele din prima. Pentru Alexis Zorba raiul înseamnă o odăiţă parfumată, săpunuri de toaletă, un pat foarte lat cu arcuri şi lângă el o femeie. 
Alte întrebări interesante