Biologie, întrebare adresată de Mario0732, 8 ani în urmă

Cine îmi poate face un eseu despre tubul digestiv? Va rog îmi trebuie pana mâine!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de breazalexandramaria
1

Răspuns:

ok

Explicație:

Tubul digestiv sau tractul digestiv este o componentă a aparatul digestiv și reprezintă un conduct lung de 10-12 m, care comunică cu mediul exterior la cele două extremități ale sale. El începe de la față prin cavitatea bucală, străbate gâtul, toracele, abdomenul, bazinul și se termină prin anus. Are mai multe segmente: cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, anusul.

Tractul gastrointestinal superior este compus din: cavitatea bucală, faringe și stomac.

În gură, hrana este mestecată și salivată cu ajutorul dinților și a limbii. După ce ajunge destul de omogenă pentru a nu răni esofagul, mâncarea este înghițită, parcurgând faringele și esofagul până în stomac. În stomac este supusă acizilor gastrici și este descompusă, nu complet însă.

Intestinul subțire digeră mai departe hrana, cu ajutorul glandelor anexe, până la cele mai fine particule, pentru a putea fi transferate în sânge. În cecum sunt digerate ultimele resturi digerabile, ca mai apoi resturile nedigerabile (fecalele) să fie amestecate cu celule și microorganisme moarte și să fie eliminate prin anus.

Organele anexe aparatului digestiv au rol doar în digestie. Acestea sunt ficatul, glandele salivare și pancreasul. Ficatul produce bila, iar vezica biliară o depozitează și o varsă în tractul gastrointestinal. Pancreasul de asemenea varsă în intestinul subțire bicarbonat și diverse enzime care au și ele un rol important în digestie.

Răspuns de alexandramariadima10
0

Răspuns:

Tubul digestiv sau tractul digestiv este o componentă a aparatul digestiv și reprezintă un conduct lung de 10-12 m, care comunică cu mediul exterior la cele două extremități ale sale. El începe de la față prin cavitatea bucală, străbate gâtul, toracele, abdomenul, bazinul și se termină prin anus. Are mai multe segmente: cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, anusul.

Sistemul digestiv este alcatuit din:

- tub digestiv, o serie de organe tubulare de calibru diferit;

- glande anexe, ancorate la diferite etaje ale tractului digestiv.

Segmentele tubului digestiv :

*Cavitatea bucală*

Cavitatea bucală este primul segment al tubului digestiv, care comunică prin orificiul bucal cu exteriorul, iar posterior, cu faringele. În cavitatea bucală se găsesc limba şi dinţii.

Limba, inserată pe planşeul bucal, este un organ musculos, a cărui rădăcină se fixează pe mandibulă şi pe osul hioid.  

Faringele

Faringele, organ musculo-fibros în formă de pâlnie, de circa 15 cm, este un organ comun atât sistemului digestiv, cât şi celui respirator.

Faringele comunică superior prin coane cu fosele nazale şi inferior cu esofagul şi laringele.

Esofagul

Esofagul este un organ tubular, de circa 26 cm lungime, care străbate cavitatea toracică, traversează diafragma şi intră în cavitatea abdominală, unde comunică cu stomacul prin orificiul cardia.

Stomacul

Stomacul este un organ cavitar, cu capacitate de circa 1,5 litri, situat în partea stângă a abdomenului, imediat sub diafragmă. Comunică cu intestinul subţire prin orificiul piloric.

Stomacul prezintă:

– o faţă anterioară, acoperită cvasicomplet de ficat şi o faţă posterioară, în contact cu splina şi pancreasul;

– o margine dreaptă (curbura mică) şi o margine stângă (curbura mare);

– o porţiune verticală, în care se află fornix-ul (camera cu aer) şi corpul stomacului; şi o porţiune orizontală, ce cuprinde antrul şi canalul piloric.

Intestinul subţire

Intestinul subţire se întinde de la pilor până la orificiul ileo-cecal. Are o lungime de 4-6 metri, un diametru de 2 până la 3 cm şi este format din duoden (porţiune fixă), jejun şi ileon (porţiuni mobile), unde se termină digestia şi are loc absorbţia.

Segmentele tubului digestiv (Cavitatea bucală, Faringele, Esofagul, Stomacul, Intestinul subţire, Intestinul gros)

Intestinul gros

Intestinul gros se întinde de la orificiul ileo-cecal (prevăzut cu o valvulă ce împiedică întoarcerea alimentelor în ileon) până la orificiul anal, având o lungime de circa 1,5 m şi diametrul dublu faţă de cel al intestinului subţire. Cuprinde mai multe regiuni.

Cecumul, primul segment al acestuia, are aspectul unei ampule şi în partea sa inferioară prezintă apendicele vermiform. Urmează colonul, cu cele patru segmente: ascendent, transvers, descendent, sigmoid. Porţiunea terminală, rectul, se deschide la exterior prin orificiul anal.

Explicație:

Alte întrebări interesante