Limba română, întrebare adresată de dongeovany, 8 ani în urmă

Cine îmi poate povesti pe scurt Enigma Otiliei?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de drulethea5
3
Ai urmatoarele personaje: Otilia-fata vitrega a lui mos Costache care este un afacerist, el da in chirie apartamente si case pentru oameni, Felix-student la medicina indragostit de verisoara lui Otilia, are o aventura cu Georgeta, Pascalopol-un batran care e indragostit de Otilia, aceasta profita intr-un fel de bunatatea lui, ajutandu-l pe Felix uneori cu bani, Marina-servitoarea familiei, totodata ruda cu mos Costache, Aurica, Agale,Simion, Olimpia, Titi, Stanica-vecinii de alaturi, neamuri de sange cu mos Costache, Agale sora cu Costache, toti o urasc pe Otilia si nu vor sa mosteneasca nimic de la Costache, crezand ca e o stricata deoarece aceasta fuge la Paris cu Pascalopol fara sa lase nimic in urma .
Răspuns de Farben
14
 Pe scurt, acțiunea se petrece în perioada interbelică, romanul este unul de inspirație balzaciană, adică autorul, George Călinescu, detaliază minuțios decorul camerelor, arhitectura, vestimentația și de asemenea, aspecte ale societății contemporane, de exemplu una din temele centrale ale romanului: avariția; motiv balzacian: paternitatea.
  Tot o trăsătură a balzacianismului este: personajele pot fi grupate în tipologii, datorită trăsăturilor și acțiunilor sale:
Otilia Mărculescu- orfana; 
Felix Sima- orfan;
Costache Giurgiuveanu- avarul
Leonida Pascalopol- aristocratul rafinat; 
Aglae- "baba absolută"
Aurica- "fată bătrână", nemăritată;
Simion Tulea- maniac; nebun; 
Titi- caz patologic; asemănări evidente cu tatăl;
Stănică Rațiu- escroc; avar fără scrupul moral; parvenitul;
Geogeta- personaj de moravuri ușoare;

  Acțiunea se plasează pe mai multe planuri și cuprinde mai multe conflicte între personaje (Felix-Pascalopol; Otilia-Aurica; Aglae-Otilia), dar se desfășoară în jurul personajului enigmatic (conform titlului), Otilia. Aceasta a rămas orfană și se află în grija tatălui vitreg, Moș Costache (Costache Giurgiuveanu), care are grijă de ea din punct de vedere financiar, însă este prea avar pentru a-i oferi acesteia o moștenire, mai exact siguranța financiară după moartea sa. Aglae este sora lui Moș Costache, care nu dorește sub nicio formă ca Otilia să moștenească banii fratelui ei, care este un om înstărit, făcânt afaceri și având imobile date în chirie. Aceasta este "baba absolută", remarcându-se prin răutatea sa fără cusur față de Otilia, fată tânără, frumoasă și inteligentă, pe care încearcă să o umilească constant. Aglae are doi copii împreună cu soțul său, Simion, o fată rămasă nemăritată și copleșită de frustrări, Aurica și Titi, un băiat naiv și nu prea inteligent. 
  Felix Sima este orfan precum Otilia și intră în familia Giurgiuveanu în urma morții tatălui său, cumnat cu Moș Costache, care a fost căsătorit cu singura lui soră. Felix i se adresează cu "unchiul" și acesta îi administrează averea lăsată de tatăl său, medicul Iosif Sima. În sufletul său se conturează sentimente puternice pentru Otilia, pe care începe să o iubească profund și este tulburat de plecările ei alături de Pascalopol, un aristocrat mult mai în vârstă decât aceasta și are crize adolescentine de gelozie din cauza cărora, prin Stănică Rațiu, o cunoaște pe Georgeta, o femeie de moravuri ușoare cu care întrerupe legătura la un moment dat, când hotărăște să rămână fidel emoțional și fizic Otiliei. 
  Otilia Mărculescu este orfană și se confruntă zi de zi cu prejudecățile sociale. Aceasta reprezintă enigma feminină pentru Felix și Pascalopol. Călătorește des și este foarte apropiată de binefăcătorul ei, Pascalopol, însă odată cu venirea lui Felix, apropiat de vârsta ei, începe să-și concentreze atenția asupra lui. Îi împărtășește sentimentele, iubindu-l, dar oscilează des între el și aristocrat, în cele din urmă fugind de Felix. Actul ei poate fi interpretat ca un act se sacrificiu, dorindu-și să nu-i strice lui Felix viitorul, alegându-l. 
  Stănică Rațiu rămâne cu averea lui Costache, furând-o, iar bătrânul moare din cauza acestui act de hotie. Otilia rămâne orfană și fără moștenire, fugind cu Pascalopol, iar Felix își continuă studiile. 
  
  Romanul are și caracter de bildungsroman, urmărind evoluția lui Felix Sima, personaj care introduce cititorul în acțiune, ca tânăr naiv ajuns la unchiul său, în București și finalizând acțiunea la sfârșitul romanului, "đupă război" când se reîntâlnește după ani de zile cu Pascalopol, în tren, care îi prezintă o fotografie cu Otilia, care nu a rămas nici cu el, căsătorindu-se cu un bărbat mai bogat, din străinătate. Felix își aduce aminte de trecut, de dragostea pentru ea, de comportamentul ei enigmatic și de Costache în prima zi când l-a cunoscut.



Alte întrebări interesante