Limba română, întrebare adresată de iasminqqtheq, 8 ani în urmă

Cine imi poate povesti "Textul Zana Muntilor" Va rog mult
Repede............​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andrey639w7282ubd
6

Răspuns:

Un împărat drept și înțelept căruia toate împărățiile vecine îi cereau sfatul, primi la bătrânețe vestea că va avea un fiu. Băiatul era foarte deștept și el, iar tatăl lui îi adusese numai dascăli și filozofi vestiți pentru a-l școli.

Într-o zi când plecă la vânătoare, fiul împăratului văzu o turturică și trase cu arcul spre ea dar nu reuși decât s-o rănească. Când se întoarse acasă, băiatul începu să se simtă rău. Turturica aceea era Zâna Munților care îl îndrăgise pe tânăr dar nu avea curaj să se arate și să-i spună.

Zâna Munților se duse la curtea fiului de împărat și se angajă pe post de găinăreasă. Toată împărăția o îndrăgi, chiar și împărăteasa.

Într-o seară fiul de împărat se duse la o nuntă și acolo întâlni o fată frumoasă cu care jucă în horă toată noaptea. Cnd băiatul îi propuse s-o ducă acasă, fata dispăru. La fel se întâmplă și la nunta următoare. La a treia nuntă, împăratul turnă smoală pe drum pentru a o prinde pe fată. La nuntă, se întâmplă la fel, însă când plecase, fata își pierduse pantoful în smoală.

Fiul împăratului dădu poruncă să încerce pantoful la toate fetele din împărăție, însă acesta nu se potrivi la niciuna. Împărăteasa o puse și pe găinăreasă să probeze pantoful și acesta se potrivi ca turnat. Găinăreasa recunoscu că ea este fata și îi povesti că ea este Zâna Munților și că îl iubea.

Fiul împăratului și Zâna Munților se căsătoriră și trăiră fericiți până la adânci bătrâneți.


iasminqqtheq: multumesc
Alte întrebări interesante