Istorie, întrebare adresată de ionutfanmessi, 9 ani în urmă

Cine imi poate zice si mie cateva contra argumenta la cela 6 argumente a lui Roesler(teoria imigrationista)?:
1)Populatia dacica a fost exterminata
2)Nu a fost posibila romanizarea in scurtul timp al stapanirii romane
3)Toti locuitorii provinciei Dacia au parasit-o odata cu retragerea aureliana
4)Romani s-au constituit ca popor la S Dunarii unde au au primit crestinismul ortodox de la slavi
5)Existenta cuvintelor comune in limba romana si in limba albaneza ,ceea ce demonstreaza ca s-sau format in vecinatate
6)Lipsa izvoarelor istorice care sa ateste prezenta romana la N Dunarii inainte de sec al VIII lea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
1
Aduceti cateva contra argumenta la cela 6 argumente a lui Roesler (teoria imigrationista):
1) Populatia dacica a fost exterminata - ar fi fost imposibil sa extermini o tara intreaga fara sa mai scape unii
2) Nu a fost posibila romanizarea in scurtul timp al stapanirii romane - romanizarea nu s-a facut fortat ci treptat. Intai in institutiile publice, pana lumea s-a obisnuit cu noua limba.
3) Toti locuitorii provinciei Dacia au parasit-o odata cu retragerea aureliana - lucru absolut imposibil. In primul rand, nu au plecat odata ci pe rand si au parasit tara doar persoanele care indeplineau functii inalte sau publice importante. In perioada cat au stat aici au existat multe casatorii mixte, si-au facut case, aveau animale nu le-ar fi lasat pentru a lua viata de la zero. Numai in zilele noaste cate persoane nu refuza sa-si paraseasca casele chiar daca viata le este pusa in pericol, de inundatii de exemplu. Dupa o anumita varsta oamenii refuza sa-si paraseasca casa vrea sa moara acolo unde s-a nascut.
4) Romani s-au constituit ca popor la S Dunarii unde au au primit crestinismul ortodox de la slavi
- primele dovezi de crestinism de pe teritoriul tarii noastre dateaza de sec 2-3
5) Existenta cuvintelor comune in limba romana si in limba albaneza , ceea ce demonstreaza ca s-sau format in vecinatate
-
6) Lipsa izvoarelor istorice care sa ateste prezenta romana la N Dunarii inainte de sec al VIII lea
- ritul si ritualrile de inmormantare erau de tip mediteraneean (roman)
- au fost descoperite in jur de 800 de asezari ce erau mai vechi de sec. VIII

Răspuns de Utilizator anonim
3
1)Populatia dacica a fost exterminata: Fals.  Multi barbati daci s au inrolat ulterior in armata romana. Dovada: existenta de imagini de stindarde dacice in armata romana in British museum Londra (am fost acolo)
2)Nu a fost posibila romanizarea in scurtul timp al stapanirii romane. Romanizarea a inceput inainte de cucerire, au existat relatii comerciale bilaterale cu mult timp inainte de sec. I d. Hr
3)Toti locuitorii provinciei Dacia au parasit-o odata cu retragerea aureliana: Fals Nu aveau cum sa plece toti, in general au parasit Dacia cei care erau legati direct de autoritatea romana: administratia, armata, restul au ramas
4)Romani s-au constituit ca popor la S Dunarii unde au au primit crestinismul ortodox de la slavi:  Fals.  Crestinismul a fost primit in urma activitatii misionare a Sf. Apostol Andrei in estul Daciei cat si prin emisari veniti de la Roma dupa cucerire.
5)Existenta cuvintelor comune in limba romana si in limba albaneza, ceea ce demonstreaza ca s-sau format in vecinatate   Existenta cuvintelor comune este normala deoarece popoarele vecine se influenteaza reciproc atat in limba cat si in alte domenii.
6)Lipsa izvoarelor istorice care sa ateste prezenta romana la N Dunarii inainte de sec al VIII lea.    Exista multe dovezi arheologice care atesta prezenta daco romanilor la nord de Dunare, tacerea izvoarelor scrise se datoreaza in general climatului de nesiguranta din acele vremuri. 
Alte întrebări interesante