Franceza, întrebare adresată de Andreia827628, 9 ani în urmă

cine imi traduce si mie textul? va rog!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Astazi: Alsacia si Lorena


Paulette: Eu, cand aud vorbindu-se despre Alsacia , ma gandesc la coafurile Alsacienilor.

Francine: Coafura Alsacienilor?

Paulette: Da, un nod mare dintr-o panza neagra, foarte inalt, care le da un aspect aparte.

Cathrine: Eu, ma gandesc la Mareillaise (Imnul National al Frantei), cantecul nostru national. Strasbourg este locul unde Rouget de Lisle a interpretat pentru prima data imnul national. Strasbourg este un oras foarte important: plasat in partea stanga a raului Rin, este orasul unde se gaseste ‘’capitala’’ Parlamentului European. Ba chiar mult, este recunoscut pentru Catedrala Notre-Dame din Strasbourg.

Francine: Eu cand spun Alsacia, ma gandesc la… Lorena! Pentru ca soarta acestor doua provincii a fost identica aproape de fiecare data…Acestea, au fost de mai multe ori luate de Germani si reocupate de Francezi.

Cathrine: Este amuzant asta! Aceste doua provincii, atat de pasnice, evoca de fiecare data razboi...Pentru mine, Lorena este patria lui Jed’Arc, eroina ''Razboiului de O suta de Ani''.

Francine: Ce belicoase sunteti (agresive, razboinice) ! Eu ma gandesc la vaile raului Meuse si raului Mosela...la frumoasele culturi si podgorii (vita-de-vie)… la marile orase, Strasbourg, Nancy, Metz, si apoi la micul orasel alsacian Colmar, si muzeul lui (Muzeul Unterlinden)...

Alte întrebări interesante