Limba română, întrebare adresată de minevra0134, 8 ani în urmă

Cine imi trimite poze cu genul liric și epic? Va roggg (clasa a 8a)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de diananeacsu5678
1

Răspuns:

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul transmite în mod direct sentimente și gânduri prin intermediul imaginilor artistice si al figurilor de stil.

Trăsăturile definitorii ale genului liric:

O primă trăsătură o constituie prezența eului liric prin verbe, pronume personale ( eu, mie, imi, mi, mă, m, noi, nouă, ne, ni) și adjective pronominale posesive ( meu, mea, mei, mele, nostru, noastră, noștri, noastre) la persoana I, numarul singular și sau plural.

O a doua trăsătură o reprezintă adresarea directă prin verbe, pronume personale ( tu, ție, îți, ți, voi, vă, v), adjective pronume personale ( tău, ta, tăi, tale, vostru, voastră, voștri, voastre) la persoana a II-a, numarul singular și sau plural.

O a treia trăsătură o constituie prezența imaginilor artistice și a figurilor de stil, care oferă expresivitate textului. Imagini artistice ( vizuale, auditive, statice, dinamice ( motrice), cromatice) realizate, transfigurate prin figuri de stil : ( metaforă, epitet, hiperbolă, personificare, enumerație, inversiune, repetiție, comparație).

O a patra trăsătură o reprezintă descrierea tip tablou sau tip portret cu caracter subiectiv, ca mod de expunere predominant.

Specii ale genului liric: pastelul, doina, imnul, oda, sonetul, romanța, meditația, elegia.

Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul transmite în mod indirect sentimente, gânduri, idei prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

Trăsături definitorii ale genului epic:

O primă trăsătură o constituie prezenţa naratorului, care poate fi obiectiv sau subiectiv. Atunci când naratorul este obiectiv, întâmplările sunt relatate la persoana a III-a. Totodată, relatarea întâmplărilor se poate realiza şi la persoana I, atunci când autorul este narator şi personaj principal în opera literară; acest tip de narator este subiectiv.

O a doua trăsătură este reprezentată de acţiunea operei literare, care are la bază un conflict principal şi unul sau mai multe secundare. Acest conflict poate fi exterior şi are loc între două personaje, între personaj şi societate, între două concepţii despre  lume etc sau interior, conflict care se desfăşoară în sufletul personajului, care se zbate între sentiment şi raţiune.

O a treia trăsătură este ilustrată de faptul că acţiunea este structurată în momentele subiectului. Acestea sunt:

Expoziţiunea este cea care fixează locul şi timpul şi introduce personajele.

Intriga este momentul în care acţiunea este declanşată.

Desfăşurarea acţiunii prezintă situaţiile declanşate în intrigă.

Punctul culminant este momentul de maximă tensiune.

Deznodamântul este reprezentat de finalul acţiunii.

O a patra trăsătură o reprezintă naraţiunea ca mod de expunere predominant,  împletită cu descrierea, dialogul sau monologul.

O a cincea trăsătură o constituie prezenţa coordonatelor spaţio-temporale, cele care fixează locul şi momentul în care are loc acţiunea.

În concluzie, genul epic cuprinde operele literare în care autorul transmite în mod indirect sentimente, gânduri, idei prin intermediul personajelor şi al acţiunii.

Alte întrebări interesante