Chimie, întrebare adresată de AndreiAndrei007, 8 ani în urmă

Cine ma ajuta cu aceasta problema ii dau coroana, multumesc anticipat!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LAG24
1

vezi răspuns in foto

Anexe:

AndreiAndrei007: La formula nitrilului de ce ai pus acele 2 puncte “:” inainte de C? Adica stiu ca nitrilul este R-C legatura tripla N, dar nu inteleg acele puncte ce semnifica.
LAG24: Hai sa vedem cum se formează HCN. Carbonul este in grupa a 4-a, deci are 4 electroni de valență. Din cei 4 e⁻, pune in comun 1 e⁻ cu H și 3 e⁻ cu N. La rândul sau, H care are un singur e⁻ de valența va pune acest e⁻, in comun, cu C, formându-se 1 legatura covalentă H-C. Azotul (N), din cei 5 electroni ai lui, va pune in comun 3 electroni cu Carbonul formându-se alte 3 legături covalențe C-N, ceilalti 2 electroni rămânand ca pereche de electroni neparticipanți pe N.
LAG24: Acum, toți 3 atomii sunt “fericiți”. H are configurație stabilă de dublet, iar C și N au configurație stabilă de octet. S-a format H-C≡N. Acidul cedează protonul si se transformă în bază conjugală, corect? Hidrogenul pleacă singur, fără sa-si ia electronul. Astfel, carbonul va rămâne cu cei 2 electroni din legătură (unul pus in comun de el si unul pus in comun de H) + 3 leg. cu N. Carbonul va avea lângă el un electron in plus, cel al H.
LAG24: Calculez sarcina formală a Carbonului, astfel: s.f. = valența carbonului - nr. legături- electroni neparticipanti = 4 - 3 leg. - 2 electroni neparticipanti = -1. Acesta este motivul pentru care gruparea CN are sarcina minus, iar C area acea pereche de electroni.
LAG24: încerc sa găsesc un link, sa înțelegi mai bine, nu mai pot atașa foto aici.
LAG24: Uite link H-C≡N, caut și pentru cianura
LAG24: uite și pentru cianura: https://youtu.be/fjGinmssUs0
LAG24: dacă tot nu înțelegi, scrie doar ¯C≡N și gata ori ma intrebi
LAG24: scuze, link HCN: https://youtu.be/Ap93tYTN8C4
LAG24: a se citi BAZĂ CONJUGATĂ, tel. este in mod predictiv și scrie prostii
Alte întrebări interesante