Limba română, întrebare adresată de felealeontinaelena4, 8 ani în urmă

cine ma ajuta cu caracterizarea personajului tata din inocetii de ioana parvulescu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alesika51
111

Răspuns:

Tata,este un personaj actant, deoarece, prin acțiunile lui, influențează, în mod pregnant, destinul personajului-narator.

Portretul său este acela al unui părinte preocupat de cultura copiilor săi, pe care îi călăuzește pe drumul cunoașterii prin oferirea diferitelor cărți.

Portretul său fizic este realizat prin caracterizare directă: tatăl are părul ondulat, piepătanat pe spate, dezvăluind o frunte înaltă, ceea ce, conform antropologilor, ar putea sugera inteligența: „M-am uitat la tata, care avea și el părul ondulat pieptănat pe spate, ceea ce scotea la iveală o frunte înaltă, la fel și tatăl verilor mei, doar că al lui era drept.”.

Comportamentul său pune în valoare puterea exemplului personal, de natură să ducă la o conduită pozitivă din partea fiicei sale. Citind des, tatăl devine  un adevărat model pentru fiica sa, care tinde să îi imite comportamentul.

Prin caracterizare indirectă reiese pasiunea sa pentru lectură, care îl determină să își cheltuiască ultimii bani pentru o nouă carte. Pentru el, actul lecturii presupune intrarea într-o stare de grație, identificarea totală cu cartea: „o deschidea de parcă ar fi vrut să se mute cu totul acolo, înăuntru. Nici nu mă auzea, dacă-i vorbeam când citea.”.

\aproximativ 190 cuvinte\

sper ca te-am ajutat ,succes!


blajlorenarut: =')
BecheanuRaul: same bro, same
andreea142006: Ce fel de pesonaj este?
andreea142006: Principal/secundar...?
antoniamariastie: secundar
smecheria19: prinicipal baa
antoniamariastie: e secundar...
antoniamariastie: am facut cu profa de romana
Alesika51: e principal
antoniamariastie: baiatul e principal
Alte întrebări interesante