Limba română, întrebare adresată de stepanmarialex, 8 ani în urmă

cine ma ajuta cu eseu despre tema iubirii in Maitreyi? rapidd va roooggg


albatran: salut, povestea e lunga si nu m-am indurat sa o scurtez...cum nu incapea am bagat-o jumate la raspuns, jumate la comentarii
albatran: dar ce iti trebuie tie, la clas a 6-a, povesti complicate despre iubire??ce profesor/profesoara v-a dat sa analizati ASA CEVA?? romanul Maytrei e cuprins in program de Liceu si de BAC
albatran: mersi pt aprecieri , stelute, alea, alea..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
14

Exista o poveste indiana.In  taina noptii, iubitul bate la usa iatacului  iubitei."Cine e?" intreaba iubita." Sunt Eu"raspunde iubitul. Iubita nu ii deschide.La fel si a doua ,  treia noapte..la un moment dat, la intrebarea ' Cine e?" Iubitul raspunde ;"Sunt TU".Si iubita il lasa sa intre.... Prin iubire ar trebui sa intelegem empatie, identificare cu celalalt.De abia atunci traitul impreuna are sens si iubirea se desavarseste.


Informatii despre aceasta povestea de dragoste, sa zicem neimplinita (dar marile povesti sunt neimplinite, se zice ca Romeo si Julieta n-ar fi ajuns celebri daca mureau de batranete, dupa nunta de a diamant) avem direct de la surse ; 'Maitreyi"  de Mircea Eliade si 'Dragostea nu moare" de Maytryi Devi.


La tinerete impulsul apropierii fizice instinctuale este dominant si, in diverse epoci si culturi, la ambele sexe ,   este adesea confundat cu iubirea.Pentru ca maturitatea emotionala si intelectuala se dezvolta in urma celei fizice.


Mircea Eliade a iubit cultura indiana, intelepciunea, viata , oamenii.In tinerete in timpul studiilor post-universitare a ajuns in India  in casa unui mare poet/scriitor./profesor.Acolo se indragosteste tinereste, nebuneste, de fiica acestuia, pe numele real Maitreyi Devi.Vrand nevrand aceasta indragosteala evolueaza ca la orice tineri: o componenta a apropierilor fizice minore si nevinovate, in acelasi timp interzise si supra- supravegheatae,  dar puternic incarcate de senzualitate, cat si intelectuale, in care cei doi incearca sa isi intelega si accepte originalitatea si diferentele. Tinerii, ca orice tineri indragostiti,  isi jura 'credinta  vesnica" si planuiesc sa isi  oficializeze cumva relatia, atentie, practic "neimplinita" fizic..Pur epic, desigur , prin "bunavointa" unuia din "personalul auxilar " al casei , aceasta apropiere "bine" ascunsa este devoalata prematur.Profesorul universitar indian o considera un foarte grav atentat la onorabilitatea familiei si un afront adus gazdei. Afront cu ata mai grav cu cat venea de la un  barbat STRAIN, european ( vaai!! câh!) tanar, (adica putin cam..prost)  cu rang socio profesional inferior.In marea sa "marinimie", profesorul  “doar” alunga pe Mircea Eliade in secunda doi. Eliade sufera de RESPINGERE , se retrage pe la poalele Himalayei, digera experienta in recluziune indelungata, si apoi isi continua evolutia individuala.Peste ani scrie o carte FRUMOASA si SINCERA. cu un titlu clar si simplu- acel numede femeie- despre aceastra iubire.In care da o dimensiune romantica si micilor apropieri fizice fata de o femeie pe atunci tanara si, in ochii lui,  frumoasa.

Mayrtrei Devi insa , in cartea sa si mai puternic autobiografica, dar sofisticata , diluata si plina de ceea ce azi am numi "fițe” (ipocrizii, numele personajelor anagramate alambicat), neaga ceea ce nimeni nu a intrebat-o direct ( vaaaaaii! a sarutat-o!! cum asa ceva? si, mai ales, cum sa spuna public, in carte, asa ceva, desigur neadevarat? ea a fost o fata si o apoi femeie onorabila, toata viata, asa cum a crescut-o precinstitul sau tata! ).

Ea accentueaza diferentele culturale afirmand “superioritate” culturii indiene mai vechi cu mii de ani decat cea europeana si cu totul neelegant, il ataca pe Mircea Eliade in calcaiul sau al lui Ahile.

Paranteza Mircea Eliade a fost acuzat ca a fost apropiat de o miscare nationalista romana interbelica ce a avut exact pacatul discriminarii unei alte natii si culturi..Recunoasterea carierei universitare in USA si mentinerea lui in programa scolara romana a lui Mircea Eliade arata ca aceste pacate ale tineretii au fost cantarite si considerate minore si /sau irelevante sau ca a platit cumva pentru ele.Inchid paranteza.

Maitreyi scormoneste insa EXACT in acesta rana, aceasta mica pata pe personalitate lui Eliade.Problema este de o mare complexitate, dar Maitreyi pedaleaz pe ea pt a justifica, in viziunea ei ca Eliade a evoluat catre acel nationalism condamnabil, nu prin “valul” unei epoci si conjuncturi nefericite, ci prin EGOISMUL si INDIVIDUALISMUL lui  , manifestat inca de tanar , in relatia cu ea, pe cand incerca ‘doar” sa o seduca. URATA di partea ei acasta insinuare..

Intre cei doi are loc o unica intalnire la batranete /maturitate, intalnire ratata din cauza resentimentelor si ideilor preconcepute ale lui Maitreyi, dar pusa tot in seama "ingustimii" lui Eliade . "Zac intreband-ma de ce adistrus el aceasta iubire".Maitreyi dixit.

Maytrei , ca si tatal sau, se considera “superioara” si ca l-ar fi “innobilat” cu o atentie/dragoste nemeritata pe Mircea , atat in mica “fantezie” a tineretii, cat si in ‘marinimia”de a il tine minte la maturiatate si a il ‘aprecia” mai mult decat merita. Eliade este “mic” profesional si uman, ea este “mare”.Ea a citit mult si a inteles mai bine cultura indiana, pt ca ea este indiana. Ea, chiar daca a scris putin, a scris niste poezii nemaipomenite, foarte apreciate...la ea acasa.

CONTINUAREA LA COMENTARII






albatran: Fara sa fie intrebata, in povestea autobiografica insailata ca sa ne spuna adevarul ei, ne asigura este foarte foarte implinita fizic alaturi de sotul sau, desigur singurul barbat pe care l-a cunoscut (in sensul biblic) in viata, ca o virtuoasa ce se afla.Si desigur este o mama si o bunica fericita.
albatran: Practic in “Dragostae nu moare” , desi afirma contrariul si sparge toate oalele in capul lui Mircea, Maytreyi ne arata cum dragostea a murit in inima ei si cum a supravietuit in opera lui Eliade. Eliade a reusit sa devina “TU” din povestea indiana, Maytryi a ramas ‘EU”.
albatran: In concluzie :

Dragostea(iubirea) este un sentiment puternic care poate naste (re)sentimente si mai puternice peste ani, frustrari si neimpliniri la unii (Maitreyi in acest caz) , ridicari la bun, frumos si absolut , la altii (Mircea Eliade, in acest caz)
Alte întrebări interesante