Limba română, întrebare adresată de florincalina15, 9 ani în urmă

Cine ma ajuta cu o descriere de tip portret pentru Pasa Hassan primele 12 strofe,multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Stepaniuc1
1
Pasa Hassan este o balada culta scrisa de G.Cosbuc.Este o balada care evoca episodul luptei de la Calugareni dintre ostirea romana si cea otomana.
Balada surprinde in principal momentul de apogeu al luptei si anume confruntarea dinrecta dintre M.Viteazul si capetenia otomana P.Hassan.
P.Hassan este unul dintre comandantii armatei turcesti in lupta de la Calugareni in antiteza cu M.Viteazul, curajosul comandant al romanilor, P.Hassan este un las, intrucit in loc sa accepte confruntarea directa cu voievodul roman, fuge inspaimintat,preferind sa moara in ghiara de fiara si gura de tun.
Urmarit de M.Viteazul, P.Hassan, este urmarit de o dezgustatoare lasitate, de o spaima cumplita si alearga disperat in cautarea unui loc in care sa se ascunda.
Asemeni unui nebun, cu ochii de singe, cu barba vilvoi, el isi rupe vesmintele si alearga mincind pamintul.Pasa devine de-a dreptul ridicol.De frica ii dirdiie dintii, si-i galben pierit la fata.Reusind sa se adaposteasca in tabara armatei sale P.Hassa. a jurat ,,sa zaca de spaima o luna".
Infumuratul Pasa este umilit, asemenea armatei sale, de M.Viteazul.

florincalina15: Mulţumesc!!
Stepaniuc1: Cu placere.
Alte întrebări interesante