Limba română, întrebare adresată de marioioan18, 7 ani în urmă

Cine ma ajuta dau coroană smr euu ajutati ma​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de D3llx
0

~~Bună~~

Personajul este o ,,ființă de hârtie", o instanță a comunicării narative delegată de autor să participe la acțiunile operei și să exprime viziunea sa artistică asupra unei teme. Fragmentul din romanul ,,Inocenții" de Ioana Pârvulescu surprinde portretul bătrânului anticar, atât prin intermediul caracterizării directe, cât și al celei indirecte.

Anticarul este un personaj principal, pozitiv, prezentat pe parcursul acțiunii în relație cu patru copii pe care îi captivează prin bunătatea și creativitatea sa. Acesta are un statul incert, copiii considerându-l unchi sau ,,rudă mai îndepărtată".

Caracterizarea directă este cea făcută de narator, de celelalte personaje și de personaj însuși. Prin caracterizare directă, personajul-narator îi alcătuiește un portret fizic, precum vârsta înaintată a anticarului, dar și o stare de sănătate precară. Precum ,,un personaj de roman", desprins parcă din cărțile copilăriei, anticarul "avea o barbă cât toate zilele,, și "o gură mucalită,, care-și ținea râsul prizonier, iar "sprâncenele era ca streșinile,, și "ochii străluceau de luminițe,,. Deși era mai puțin observabil pentru copii, anticarul era "palid,, și "sleit de puteri,, , stând mai mult așezat.

Prin caracterizare indirectă, se conturează portretul său moral. Caracterizarea indirectă reiese din fapte, comportament, limbaj, vestimentație etc. Anticarul este inventiv și inteligent, așa cum reiese din fapte sale. El se gândește permanent să-i bucure pe copii și le propune probleme de logică sau jocuri captivante, cu rol moralizator ("nu obosea să inventeze ceva nou în jocurile noastre vechi,,).

O valoare personală, asemănată cu cea a personajului, este atitudinea de copii, manifestată prin strădania de a le înveseli zilele de vacanță.

În concluzie, bătrânul anticar din fragmentul de text dat este un personaj complex, caracterizat direct și indirect și reprezintă un model pozitiv pentru fiecare dintre noi.

Sper te-am ajutat. =)

Alte întrebări interesante