Istorie, întrebare adresată de carolinaghetivu0, 8 ani în urmă

Cine mă ajută plssss Informații despre Țara Românească​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magercuoctavianos
1

Răspuns:

Explicație:

Țara Românească:Este situată la sud de Carpați in zona extracarpatică.Informații găsim in:,Diploma Cavalarilor Ioaniți(1247)  ,Cronica picatată de la Viena(1330)

Prin diploma din anul 1247(Diploma Cavalerilor Ioaniți), Bela al IV-lea dăruieste Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan de la Ierusălim Ţara Severinului până la Olt. Intre altele, el atestă existenţa unor formaţiuni statale românesti din spaţiul carpa¬to-dunărean, două voievodate si două cnezate: voievodatul lui Litovoi, care cuprinde Ţara Haţegului si nord-vestul Olteniei; • voievodatul lui Seneslau, care include Ţara Făgărasului  si nordul Munteniei; • cnezatul lui Farcas, situat intre cele două voievodate, la sud de munţi  cnezatul lui Ioan, localizat ipotetic intre Jiu si Olt, aproape de Dunăre. După marea invazie mongolă (1241-1242), voievodatul românesc din stânga Oltului iese de sub tutela Ungariei. Astfel, cu excepţia voievodatului lui Seneslau, vecin cu zona denumită Cumania, celelalte formaţiuni politice menţionate sunt controlate de regalitatea ungară, prin „banul” de Severin. Diploma oferă si informaţii asupra stratificării sociale, consemnând diferenţele dintre ţărani si mai-marii pământului.

Intemeietorul Țării Românesti este BASARAB I(1310-1352).

Izvoarele il menționează cu titlul de mare voievod,domn diplomat si stăpân al țării,bun  diplomat.

In 1324, incheie un acord prin care regele Ungariei recunoaste unitatea statului condus de „Bazarab, voievodul nostru transălpin”. La rândul său, voievodul recu¬noaste suzeranitatea regelui Ungariei, in primul rând pentru stăpânirea Banatului de Severin.Nemulţumiţi de condiţiile acordului, nobilii unguri il conving pe rege să suprime statul lui Basărab. Este organizată campania din toamna anului 1330. Pentru a evita distrugerile războiului, Basărab se oferă se restituie regelui Banatul Severinului si să-i plătească 7 000 de mărci de argint, echivalând cu 74 kg. aur. Suma este un indiciu al forţei economice deţinute de voievodatul muntean, care poate fi legată si de controlul segmentului final al drumului comercial care lega Europa Centrală si Marea Neagră prin intermediul gurilor Dunării. Carol Robert refuză oferta, armata maghiară aparent victorioasă se intoarce spre Transilvania, dar intr-o trecătoare, nelocalizată cu exactitate ,dar intrată in istorie sub numele Posada, pe care i l-a dat lorga, românii ii surprind si ii masăcrează pe unguri, al căror rege scapă cu greu.Acesta aplică tactica pământului pârjolit. Soldată cu infrângerea armatei lui Carol Robert de Anjou – imortalizată prin Cronica pictată de la Viena.Victoria de la Posăda a semnificat obținerea independeței a Țarii Românesti,,primul stat românesc independent’’


carolinaghetivu0: Ms mult
Alte întrebări interesante