Matematică, întrebare adresată de MONICABELEHUZ, 10 ani în urmă

cine ma ajuta si pe mine cu exercitiile la matematica va rog

Anexe:

MONICABELEHUZ: stie cineva?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danilovadrian
0
Efectuezi calcule dintre modul, apoi rezolvi ecuatiile ca si cum n-ar fi modul si solutiile care le obtii, le scrii sub forma (ex. sa zicem ca avem ecuatia |(x-1)(x+1)|=0, |x^2-1|=0,
rezolv ecuatia x^2-1=0 si obtin x1=1 x1=-1 apoi la final zic x∈{-1,1}.)
Dupa ce afli solutiile le treci intr-o multime de forma x={x1,-x1, x2, -x2,.....}

thelion300797: pai faci ce iti zisa dailovadrian ... eu iti spun acelasi lucru si n-are rost sa scriu atata
thelion300797: si nici nu e greu
danilovadrian: Ti-l fac pe primul apoi sper sa-ti dau seama de mecanism. Deci avem
|x(x+2)-(x-3)^2|=3.
Primul pas calculam membrul stang ce este in modul.
MONICABELEHUZ: multumesc
danilovadrian: x(x-2)-(x-3)^2=x^2-2x-(x^2-6x+9)=x^2-2x-x^2+6x-9.
Se vede ca x^2 se reduce si daca adunam restul termenilor asemenea obtinem 4x-9
MONICABELEHUZ: ai aplicat vreo formula?
danilovadrian: Deci din ecuatia stufoasa de mai sus, |x(x+2)-(x-3)^2|=3. ti-a ramas |4x-9|=3. Urmatorul pas este sa rezolvam ecuatia, consideram expresia de mai sus ca fiind o functie f(x)=4x-9, si ecuatia devine |f(x)|=3, pentru ca numarul din modul pentru care e adevarata relatia de mai sus poate fi 3 sau -3,atunci f se descompune in 2 ecuatii, f(x)=3 si f(x)=-3, calculezi fiecare ecuatie in parte 4x-9=3, care iti da 3 si 4x-9=-3 care iti da 3/2 sau 1,5. Deci, multimea solutiilor valabile este x={3, 3/2}.
danilovadrian: Da, pentru prima x(x-2) inmultirea si pentru a doua (x-3)^2 formula (a+b)^2=a^2+2ab+b^2
MONICABELEHUZ: mersi
danilovadrian: Cu placere.
Alte întrebări interesante