Cine mă ajută și pe mine?
Îmi trebuie informații despre o Biserică din lemn din Maramureș
Nu contează care biserică!!
Ofer coroană!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Datând din 1620, Biserica din lemn din Ieud este cea mai veche biserică Maramureșană încă în picioare. Însă ea a fost construită în locul altei biserci ce data din 1364. În această așezare a fost găsit Codicele de la Ieud, primul document în limba română redactat cu caractere chirilice.
Bisericile de lemn din regiunea Maramureș se disting între celelalte biserici de lemn din județul Maramureș și dintre bisericile de lemn din Transilvania, însă aparțin aceleiași mari familii de biserici de lemn românești. Acestea se întâlnesc în vechiul Maramureș, o regiune cu o identitate încă puternic definită de limitele sale geografice naturale. În aceste limite este necesar să fie incluse și un număr de biserici aflate de cealaltă parte a râului Tisa, din partea de nord, aflată astăzi în Ucraina. În județul Maramureș de astăzi sunt cuprinse atât bisericile de lemn din Maramureșul propriu-zis cât și cele din Chioar, Lăpuș și Codru (Bisericile din părțile de sud-vest ale județul Maramureș).
Bisericile de lemn ridicate după 1900 până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial corespund unui curent de revenire la ortodoxie a unor colectivități din Maramureș. Acestea necesită un articol distinct.
Mulți se grăbesc să cuprindă noile biserici de lemn, ridicate după 1989, în aceeași familie cu cele mai vechi, înmulțindu-le numărul și aria de răspândire. Acestea fac parte însă dintr-un fenomen nou ce trebuie cuprins într-un alt articol.
Datorită diversității culturale și etnice specifice Maramureșului în veacurile din urmă, în comunitățile rurale din Maramureș se întâlnesc biserici de lemn cu trăsături variate ce necesită discuții separate de cea de față, precum: bisericile de lemn din Verhovina Maramureșului ale rusinilor (rutenilor) și bisericile de lemn din Huțulșcina Maramureșului ale huțulilor de la izvoarele Tisei.
Publicarea într-o revistă din 1866 a unor desene cu o veche biserică maramureșeană din Seini, a produs ecouri în Europa, fiind comparată cu o biserică norvegiană de lemn[1]. La bisericile din nordul Maramureșului se observă influența stilului primelor biserici construite de varegii (vikingii) creștinați și asimilați pe teritoriile Cnezatului Kievean și ale Galiției (Halîciului). Principala trăsătură a bisericilor varegilor dar și a bisericilor vechi norvegiene și suedeze de lemn era acoperișul multiplu (în trepte) [2] [3] Stilul s-a răspândit atât în Ucraina cât și în spațiile muntoase din jurul Carpaților Păduroși, în Polonia, România și Slovacia de astăzi. Bisericile maramureșene au de regulă, acoperișul cu numai două trepte ca în cazul bisericii din Budești.