Limba română, întrebare adresată de dorynadoroteia, 9 ani în urmă

Cine ma ajuta si pe mine? va rog mult este urgent :D
Prezinta in minimum 50 de cuvinte,semnificatiile textului urmator evidentiind doua trasaturi ale realismului.


"A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuții de ei, dar era tânără și voinică și harnică și Dumnezeu a mai lăsat să aibă și noroc.
Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, când a fost, mai mult cârpaci decât cizmar și ședea mai bucuros la birt decât acasă; tot le-au mai rămas însă copiilor vreo două sute de pruni pe lunca Murășului, viuța din dealul despre Păuliș și casa, pe care muma lor o căpătase de zestre. Apoi, mare lucru pentru o precupeață, Radna e Radna, Lipova e numai aci peste Murăș, iar la Arad te duci în două ceasuri.
Marți dimineața Mara-și scoate șatra și coșurile pline în piața de pe țărmurele drept al Murășului, unde se adună la târg de săptămână murășenii până de pe la Sovârșin și Soboteliu și podgorenii până de pe la Cuvin. Joi dimineața ea trece Murășul și întinde șatra pe țărmurele stâng, unde se adună bănățenii până de pe la Făget, Căpălnaș și Sân-Miclăuș. Vineri noaptea, după cântatul cocoșilor, ea pleacă la Arad, ca ziua s-o prindă cu șatra întinsă în piața cea mare, unde lumea se adună din șapte ținuturi.
Dar lucrul cel mare e că Mara nu-ți iese niciodată cu gol în cale; vinde ce poate și cumpără ce găsește; duce de la Radna ceea ce nu găsești la Lipova ori la Arad și aduce de la Arad ceea ce nu găsești la Radna ori la Lipova. Lucrul de căpetenie e pentru dânsa ca să nu mai aducă ce a dus și vinde mai bucuros cu câștig puțin decât ca să-i „clocească” marfa."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ChiarEl
1

Răspuns:

portret realist - statut social + problematica socio-economica

Explicație:

Incipitul romanului Mara prezinta protagonista operei cu instrumentele specifice realismului, clarificand statutul sau social - vaduva saraca, dar intreprinzatoare, care munceste pentru a le cladi un viitor copiilor sai dragi. Sunt prezentate, in detaliu, aspectele specifice vietii micilor negustori din targul transilvanean din a doua parte a secolului al XIX-lea, iesind in evidenta spiritul antreprenorial, ambitia si dinamismul Marei . Aceasta este un personaj tipic, definit prin pozitia sa in societate. In plus, fragmentul ilustreaza teme specifice realismului: banul, familia, relatia parinte - copii. Scriitorul evidentiaza prin tehnica detaliului mediul de viata al eroinei, precum si importanta conferita bunurilor materiale. Cu ajutorul stilului indirect liber, naratorul da viata personajului, care isi exprima in cadrul monologului narativ viziunea despre lume.

Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă