Limba română, întrebare adresată de vcascaval817, 8 ani în urmă

Cine ma ajuta va rog ? Ofer coroana pt cel mai bun raspuns si 50 puncte!!!
Cele 2 intrebari incercuite!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alex7635
1

Răspuns:

Versurile in care se valorifica principiul corespondentelor este prima strofa:

" Natura e un templu ai carui stalpi traiesc

Si scot adesea tulburi cuvinte, ca-tr-o ceata;

Prin codri de simboluri petrece omu-nviata

Si toate-l cerceteaza c-un ochi prietenesc. "

Poetul pune in evidenta corespondenta dintre natura si om, posibila la alt nivel decat al cunoasterii pozitiviste si rationale. Se prezinta ipoteza unui univers material de natura sacra, in care natura este depozitata unei ordini divine, inaccesibila omului. Natura fiind deschisa omului caruia vrea sa-i vorbeasca, cu un limbaj confuz pentru ca nu poate ajunge la el pe o cale rationala.

Omul isi traieste viata in mijlocul unor "codri de simboluri", care il observa si il definesc existential. Reliefarea simbolurilor este un act de creatie poetica perfecta, prin care senzatiile euforice si sinestezice care imbina sunetele si culoarea in corespondente sugestive in urmatoarele strofe.

Metafora "codri de simboluri" exprima expresia lumii plina de mister, pe care omul modern nu o mai poate descifra.


vcascaval817: Iti multumesc mult pentru ajutor!
alex7635: Cu placere!
vcascaval817: Dar semnificatia titlului in relatie cu textul poetic?
alex7635: Semnificatia titlului "Corespondente" reprezinta arta poetica in care descoperim dimensiunile fundamentale ale lirizmului bazat pe simbol si sugestie. Textul poetic nu este o simpla enumerare a unor stari, poezia este trairea in sine, este emotia arzatoare. Poezia lirica reprezinta genul nonfictional (este alcatuita din enunturi din realitate), dar fara functie de reprezentare, enunturi considerate autentice pentru ca lasa sa transpara urmele procesului de prezentare care le-a produs.
alex7635: Relatia dintre titlu si textul poetic este forma artistica prin care poetul comunica limbajului poetical ideilor si sentimentelor exprimate direct.
alex7635: Comunicarea in textul poetic este definita de eul poetic, cat si de raportul dintre autor si eul liric. Eul poetic este vocea interioara acreatorului de poezie, detasat de lume si de realitatea inconjuratoare.
alex7635: Poti sa dai exemple din poezie cu epitete, metafore etc...
alex7635: Pt a sustine ce am relatat mai sus
alex7635: Sper sa te ajute, bafta!
vcascaval817: Multumesc foarte mult !!!
Alte întrebări interesante