Matematică, întrebare adresată de zxcvbnmkjj, 8 ani în urmă

cine ma poate ajuta ​

Anexe:

GreenEyes71: Folosește proprietățile părții întregi, ai în teorie o dublă inegalitate, folosește-te de ea pentru a construi fracția din enunț. Vei obține că fracția din enunț este mai mare decât o altă fracție (fracția 1) și mai mică decât o altă fracție (fracția 2). Calculezi limitele pentru fracția 1 și fracția 2, și aplici criteriul cleștelui. Ai înțeles ?
zxcvbnmkjj: Sincer, n-am înțeles cum trebuie sa fac. Dacă ai putea sa faci exercițiul pe o foaie, ti-as rămâne recunoscător.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
1

Salut,

Vom folosi criteriul cleștelui.

Una dintre proprietățile părții întregi este așa:

x -- 1 < [x] ≤ x (1)

Similar avem că:

2x -- 1 < [2x] ≤ 2x (2)

3x -- 1 < [3x] ≤ 3x (3)

...

nx -- 1 < [nx] ≤ nx (n).

Adunăm dublele inegalități (1), (2), (3), ... (n) membru cu membru (avem n astfel de duble inegalități), obținem că:

x-1+2x-1+3x-1+\ldots+nx-1&lt;[x]+[2x]+[3x]+\ldots+[nx]\leqslant\\\leqslant x+2x+3x+\ldots+nx\Leftrightarrow \\\\\Leftrightarrow (1+2+3+\ldots+n)\cdot x-n&lt;[x]+[2x]+[3x]+\ldots+[nx]\leqslant (1+2+3+\ldots+n)\cdot x\Leftrightarrow \\\Leftrightarrow \dfrac{n(n+1)}2\cdot x-n&lt;[x]+[2x]+[3x]+\ldots+[nx]\leqslant\dfrac{n(n+1)}2\cdot x\ \Bigg{|}:x\Rightarrow\\\\\Rightarrow \dfrac{n(n+1)}2-\dfrac{n}x&lt;\dfrac{[x]+[2x]+[3x]+\ldots+[nx]}x\leqslant\dfrac{n(n+1)}2.

Funcția din membrul stâng tinde la minus infinit (vezi termenul --n/x, unde n este număr natural, deci pozitiv), iar funcția din membrul drept este constantă în relație cu variabila x.

În acest caz, limita nu există, pentru că funcțiile din membri stâng și drept nu tind la aceeași valoare.

Ai înțeles rezolvarea ?

Green eyes.


GreenEyes71: Dacă x ar fi tins la plus infinit, care ar fi fost valoarea limitei din enunț, știi ?
Alte întrebări interesante