Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Cine ma poate ajuta cu un referat despre animalele ocrotite prin lege
VA ROG E URGENT DAU SI CORONITA!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PutereDinu
9
 Țara noastră, Republica Moldova, este o țară bogată, din punct de vedere biologic, deoarece are o mulțime de organisme vii. Printre aceastea, se numără animale, plante și fungi, dar în acest conspect voi discuta despre animale. Aproximativ cîte o treime din fiecare regn, posedă specii care sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Această carte conține toate speciile de vietăți din țara noastră care sunt pe cale de dispariție. Eu personal, care aș dori ca această carte sa fie din ce în ce mai subțire, adică numărul animalelor din carte să fie din ce în ce mai redus, aș dori să întocmesc mai multe idei, care ar putea fi utile în protejarea participanților ai acestei cărți înspăimîntătoare, dar și niște sfaturi utile pentru a se încetini micșorarea răspîndirii acestor specii formidabile.     În republica noastră, procentul mai mare din mulțimea tuturor animalelor reprezintă animalele priclitate. Nu înțeleg, de ce majoritatea locuitorilor țării noastre sunt atît de habarnici și neînțelegători? Doar totți suntem autohtoni, ar trebui să mergem în rînd cu toate țările lumii. Mai multe dintre acestea au grijă de fauna lor ca cum și-ar păzi ochii din cap. Adesea observ lucruri care mă duc la lacrimi, niște lucruri făcute de oameni care lasă de dorit: animale împușcate, vînate, ucise, batjocorite și ridiculizate. Cîteodată stau pe gînduri și de parcă aș fi un musafir al Raiului animalelor nevinovate. Mă gîndesc, oare cu ce au greșit aceste ființe în viață, de ce soarta lor s-a ales cu moartea? Pînă acum stau și încerc să găsesc răspunsul acestei întrebări. Dat fiind că nu găsesc o cale de soluționare a acestor fapte, care omoară animalele, am decis să fac o mică relatare despre acești factori antropici cu caracter negativ, încercînd totodată să găsesc și măsurile de prevenire a fiecăruia.
 Braconajul – acest delict care este interzis prin lege, este foarte des întîlnit în țară. Cetățenii Republicii Moldova sunt rebeli și  recalcitranți, deoarece nu știu că viața fiecărei ființe este importantă pentru mediul ambiant. Vînatul și pescuitul sunt două ramuri ale braconajului. Pentru combaterea vînatului, aș propune ca braconierii să fie amendați în funcție de specia pe care o vînează. 
 Defrișarea pădurilor – acțiune ilegitimă prin care mai mult de o jumătate de animale atît din țara noastră, cît și din tot globul dispar și încă mai sunt pe cale de dispariție, deoarece în urma acestui factor antropic ele își pierd habitatul. Pentru a stopa acest delict, iarăși propun cîteva idei, care sper să fie utile. În primul rînd, aș spune că ar fi corect dacă s-ar construi garduri mari prin preajma habitatelor puse în pericol, iar împreună cu ele și animalele care-l populează. În așa mod, habitatele animalelor periclitate și animalele vor vi păzite de dușmanii lor lemnari.  Grație acestui factor, este distrusă calea lanțului trofic. În acțiunile deprimării lanțului trofic, intră și defrișarea pădurilor, deoarece pădurile sunt producătorii, iar de la ei, consumatorii primari, fitofagele, trebuie să se alimenteze, după care merg consumatorii secundari, prădătorii de vîrf și descompunătorii, după moartea prădătorilor de vîrf. Dar circa 25% din organismele unui lanț trofic pot sa-l străbată pînă la capăt, numai în cazul în care au condiții favorabile de nutriție, reproducere etc. Celelalte 75% conduc lanțul trofic alene, din pricina defrișărilor pădurilor, adică defrișarea producătorilor – primul pas al unui lanț trofic. Alte lanțuri trofice încetinesc la pasul al treilea – la consumatorii secundari, care sunt rari, din cauza poluării apelor.  În concluzie pot spune că oamenii gîndesc pe jumătate, căci fac lucruri fără logică. Printr-un enunț haios, dar adevărat, ne putem exprima astfel: Oamenii taie copacii, din lemnul lor fac hîrtie, iar pe hîrtie scriu: „Nu tăiați copacii !!!”.
 Poluarea apelor – factor care ajută răul să fure multe vieți nevinovate ale unor animale. Din cauza acestei acțiuni, sunt pe cale de dispariție multe specii frumoase, cum ar fi vidra, care este critic periclitată, sau nurca europeană, la fel, critic periclitată. Pentru a arde capătul firului care continuă să polueze apele, recomand să fie strict interzisă introducerea chimicatelor sau deșeurilor ce conțin astfel de produse, și în general, de toate în rîuri. Dacă rîurile ar fi curate, în ele ar putea liber să se înmulțească peștii, care sunt sursa principală de hrană pentru speciile de animale din ordinul carnivorelor și din familia mustelidelor. Alături de acest factor antropic, este pusă în pericol viața unei reptile al ordinului testudinelor si al familiei emididelor, mai concret – broasca-țestoasă-de-baltă. Acest animal, care este foarte rar de găsit, trebuie ocrotit aparte.  
Alte întrebări interesante