cine ma poate ajuta?
dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
A.
1. Secvența „e natural” are în textul dat sensul de „e normal”, „e firesc”.
2. Din secvența „prin părțile noastre, în munții Rodnei” aflăm că autorul s-a născut în zona munților Rodnei, aflați în Maramureș.
3. Tatăl autorului a fost coleg de liceu cu George Coșbuc, între ei existând o foarte puternică legătură de prietenie: „Tatăl meu a fost coleg de liceu, de clasă și de bancă cu marele Coșbuc. Au fost prieteni buni, ca doi frați.”
4. Mama vrea să-i trezească copilului interesul pentru literatură și în special pentru poezie. Ea alege „Iarna pe uliță” pentru că, fiind vorba despre copii care stau la săniuș toată ziua, tema și mesajul poeziei sunt foarte atractive pentru copil și astfel el este mai ușor atras spre frumusețea versurilor.
5. Autorul își amintește de zăpezile bogate, care îi scoteau pe copii la săniuș: „Era iarnă, cu zăpadă multă, cum sunt iernile totdeauna prin părțile noastre”. De asemenea, iernile erau friguroase, copii ieșiți la săniuș fiind „îmbujorați de ger”.
B.
Părerea mea este că promovarea către copii a unor modele de conduită, de caracter și de cunoaștere este foarte importantă, atât în familie, cât și în societate.
Persoanele care au o conduită exemplară și un caracter frumos trebuie să fie prezentate copiilor, încă de la vârste fragede, de către părinți, ca exemple pozitive, ca modele de urmat. Copiii vor primi astfel un comportament model pe care să-l imite, poate chiar un ideal către care să tindă. Un comportament politicos, respectuos, bunul-simț și toleranța sunt mult mai ușor înțelese și asimilate de către copii atunci când li se oferă modele, exemple apropiate lor, cum ar fi alți membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe de familie etc.
Este de asemenea important ca în familie să li se prezinte copiilor și avantajele unei culturi generale cât mai bogate, pentru dezvoltarea spiritului uman, pentru înțelegerea lumii înconjurătoare și a complexității sale, pentru descoperirea pasiunilor pe care și le vor urma în viață. Mari personalități ale culturii naționale și universale, mari oameni de știință, dar de asemenea mari sportivi sau oameni de afaceri de succes pot servi ca modele copiilor de orice vârstă. În acest fel se trezește în copii dorința de cunoaștere, dorința de a reuși, de a realiza ceva deosebit în viață, li se dezvoltă spiritul de inițiativă, dar și toleranța la eșec.
Este important ca încă de la vârste fragede copiilor să le fie prezentate modele de urmat. Astfel caracterul lor se va forma pe o direcție bună încă de la început. De aceea un rol foarte important revine familiei, pentru că școala și societatea intervin în modelarea caracterului unui copil destul de târziu, și greșelile din primii ani de educație (acei vestiți „7 ani de acasă”) sunt uneori greu de îndreptat.
Explicație: