Studii sociale, întrebare adresată de Aaand, 8 ani în urmă

Cine poate raspunde la aceste intrebari?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
9

**1. În ce sens democrația este o promisiune pentru cetățenii unui stat?

 Democrația reprezintă un regim politic care are la bază suveranitatea poporului, provenind din Greacă și literal însemnând conducerea de către popor.

  Așadar, democrația reprezintă promisiunea că voința cetățenilor se înfăptuiește/realizează într-un stat democrat. Conform Articolului 2, aliniatul (1) din Constituția României:

"Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum."

   Astfel, suveranitatea poporului este exercitată/înfăptuită de organele sale reprezentative. Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român.

   Poporul român are dreptul exclusiv de a-și alege organele reprezentative prin:

-alegeri și referendum prin care este exercitat dreptul la votul universal, secret, liber și egal.

   În rest, nici un grup și nici o persoană nu poate exercita suveranitatea națională în nume propriu.

**2. În ce sens democrația este o responsabilitate și o solicitare continuă pentru cetățeni?

   Prin democrație este asigurată conducerea statului de către popor. Astfel, ca acest principiu să fie respectat, cetățenii au responsabilitatea de a-și folosi dreptul la vot, atunci când sunt solicitați prin ALEGERI și REFERENDUM.

**3.

a. Aspecte care pun în evidență riscuri ale democrației:

  • - Puterea unui singur partid politic pe scena politică.

 De aceea, plurarismul este "o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale" (Art.8, alin. (1) C.R.), deoarece asigură diversitatea într-un stat.

  Partidele asigură exprimarea voinței politice a cetățenilor, fiind foarte bine pentru un stat ca acestea să fie diverse și să descurajeze orice dorință de dominare și de preluare a puterii în stat de către un singur partid politic, cum era cazul Partidului Comunist în timpul regimului totalitar - comunism.

  • -  Limitarea dreptului la liberă exprimare

  O altă garanție a democrației este dată de dreptul cetățenilor de a-și exprima liber gândurile, credințele, opiniile și de a concepe lucrări de orice fel: "prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public", conform Art. 30 alin. (1) din Constituția României.

  Condiția este dată de faptul că libertatea de exprimare nu trebuie să aducă atingere sau vreun prejudiciu asupra demnității, onoarei, vieții particulare a persoanei şi nici  asupra dreptului la propria imagine, conform alin. (6). De asemenea, nici defăimarea țării, ura națională sau îndemnul la război (alin. (7) )

   În perioada comunistă, acest drept a fost limitat, iar multe opinii diferite decât cele dictate de regim erau sanționate/pedepsite. A existat cenzura în cazul lucrărilor scrise, a romanelor etc.

  • - Limitarea libertății cetățenilor de a emigra

  O altă garanție a democrației este faptul că cetățenii români sunt liberi să își stabilească domiciliul sau reședința într-o țară din străinătate și să circule liber în străinătate.

   Conform Art. 25 alin. (1) "Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat."

și

alin. (2) "Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară."

   În perooada comunistă acest drept era restricționat și emigranții erau considerați trădători.

_____________________________________

b. Promisiuni ale democrației:

  • - Egalitatea în drepturi și îndatoriri

 Orice cetățean este egal "în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", conform Art. 16 alin. (1) din Constituția României.

  De asemenea, conform Art. 4 alin. (2):

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială."

  • -  Separarea și echilibrul puterilor în stat (puterea executivă, puterea legislativă și puterea judecătorească, acest principiu fiind o necesitate și o garanție împotriva instalării unui regim totalitarist)

  Conform Art.1 alin. (4):

"Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale."

  • - Garantarea libertăților și drepturilor fundamentale ale cetățenilor

  Conform Art. 15 alin. (1), drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate de Constituție și de alte legi.

(*) Art. = articol

(**) C.R. = Constituția României

(***) alin. = alineat

Alte întrebări interesante