Cine poate să ma ajute ? va rog !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
21 Iunie 1941 - 23 August 1944 - Eliberarea Basarabiei si campania din URSS.
In noaptea de 21 Iunie spre 22 Iunie 1941 incepea Operatiunea Barbarossa. Romania participa alaturi de Germania si celelalte aliate germane la atacarea URSS. In prima faza trupele romane trec Prutul in urma celebrului ordin de intregire a patriei al Maresalului Antonescu, seful Armatei Romane: „Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevizmului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul Ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!…” Basarabia si Bucovina erau teritorii ocupate în iunie 1940 de sovietici. Clasa politica era de acord cu recuperarea teritoriilor furate de catre sovietici cu un an inainte iar Iuliu Maniu spunea ca razboiul impotriva URSS este pentru intregirea patriei.
Intre anii 1941 - 1944 armata romana a mai participat la bataliile din Crimeea, Caucaz, Cotul Donului si Stalingrad.
23 August 1944 - Tradarea Casei Regale si lovitura de stat.
Mihai I dorea ca Romania sa incheie un armistitiu cu Aliatii. Maresalul Antonescu realizase de la incercuirea Stalingradului ca razboiul este pierdut si negocia, prin interpusi, propriul armistitiu in conditii avantajoase pentru tara. In schimb este demis si arestat. Mihai I anunta capitularea dar nefiind nici un armistitiu incheiat intre Romania si URSS, soldatii romani nu aveau voie sa traga nici un foc de arma ca sa se apere iar sovieticii au arestat in jur de 180.000 de soldati romani. Armistitiul se semneaza abia pe 12 septembrie cu conditii dezastruoase pentru Romania.
23 August 1944 - 9 Mai 1945 - Intoarcerea armelor impotriva Germaniei
Dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, trupele romane sunt puse la dispozitia fostului inamic. Sovieticii, la Oarba de Mures, au sacrificat 11.000 de soldati romani ca razbunare pentru ca romanii au luptat impotriva lor ca sa recupereze Basarabia. Soldatii romani participa in continuare la eliberarea Ungariei si Cehoslovaciei. Cele mai grele lupte s-au dat in Muntii Tatra si la eliberarea Budapestei. Era a doua oara in istorie cand armata romana elibera Budapesta. Prima data de comunisti iar a doua oara de nazisti.
In urma razboiului Romania pierde iar Bucovina si Basarabia dar recupereaza Ardealul de Nord.
Explicație: