Chimie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Cine poate sa-mi explice esentialul din chimie clasa a8-a???
Cunosc matematica bine,va pot ajuta daca ma ve-ti ajuta
va rog mult nu inteleg nimic,punctele nu sunt o problema,cine ma ajuta full primeste+65pct de la o intrebare speciala(aparte)
Va rog de la egalare pina la probleme sofisticate =)
Multumesc!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danmatei2014
2
Chimia de clasa a 8-a nu e grea. Trebuie sa cunosti foarte bine tabelul periodic și grupele de substante prezente în chimia anorganica.
Aceste grupe sunt: Oxizi ( formate dintr-un element+ oxigen). Oxizii sunt de mai multe tipuri : oxizi bazici care dizolvați în apa dau baze și oxizi acizi (sau nemetalici) care dizolvați în apa dau acizi. Oxizii bazici sunt un metal + oxigen (exemplu CaO, Na2O, BaO, MgO, Fe2O3, etc). Oxizii nemetalici (cum zice și numele ) sunt formați dintr-un nemetal + oxigen (exemple CO2, SO3, SO2, NO2, etc)
Următoarea categorie de substante sunt acizii. Acizii sunt formați din hidrogen + un radical acid sau un halogen. Radicalii acizi sunt NO3(1), CO3(2), SO4(2), PO4(3)(în paranteza ai valentele). Halogenii (F, Cl, Br, I) pot forma și ei acizi tari.
Ex de acizi ( HCL, H2SO4, HNO3, HBr)
Următoarea clasa de substante sunt bazele. Bazele sunt substante care contin un metal și radicalul OH. Exemple: NaOH, Cu (OH)2, KOH, Al (OH)3
Ultima clasa de compuși anorganici sunt sarurile. Sarurile sunt obținute prin reacții de neutralizare (acid-baza) și conțin un metal + radical acid sau halogen. Exemple: NaCl (sare de bucatarie), BaSO4, KNO3, LI2SO4.
Cam atât despre clasele de compuși.
Legăturile care apar în chimia de a 8-a sunt: legătură ionica (metal-nemetal: MgO), legătură covalenta polara (nemetal - nemetal diferit: SO3), legătură covalenta nepolara (nemetal - nemetal identic: Cl2)
Egalarea și scrierea unei reacții nu sunt grele de făcut. Exemplu: Arderea Magneziului în oxigen.
2Mg + O2 = 2MgO
După ce am ținut cont de valentele fiecărui element, o egalam astfel încât câți atomi au intrat sa și iasă. Putem vedea ca au intrat 2 de oxigen și a ieșit 1 deci punem 2 la MgO ca sa ne iasă 2, apoi vedem ca ies 2 de Mg și intra doar 1 deci punem un 2 în fata la Mg.
O reacție mai drăguță este cea a carbonatului de calciu cu acidul azotic.
CaCO3 + 2HNO3 = Ca (NO3)2 + H2CO3 (CO2 + H2O)
Din aceasta reacție rezulta acidul carbonic care este foarte instabil și se desface în CO2 și H2O. Egalarea se face după procedeul de mai sus astfel încât câți atomi de un fel au intrat sa și iasă. Sper ca te-am ajutat puțin.

Utilizator anonim: multumesc!!!,scrie-mi daca vrei puncte...)))
Utilizator anonim: sau daca trebuie sa te ajut
danmatei2014: Ai înțeles ceva ?
Utilizator anonim: totul,multumesc mult aici este rezumatul a 75% din cartea mea si 80% din ce nu intelegeam
Utilizator anonim: http://brainly.ro/tema/2311979 raspunde cu multime vida(acesta este raspunsul)
Alte întrebări interesante