Istorie, întrebare adresată de paranoia, 9 ani în urmă

Cine poate sa-mi spuna si mie un scurt istoric al Turciei? Adica, cum s-a construit Turcia?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4
In antichitate teritoriul Turciei a fost ocupat  (total/partial) de o serie de popoare Imperiul Babilonian, Assur, Imperiul Hitttit care la un moment dat s a luptat cu faraonul Ramses II lea al Egiptului. Mai tarziu isi face aparitia pe coastele maritime primele colonii grecesti in vreme ce Imperiul persan ajunge sa cucereasca toata Anatolia. Dupa razboialele medice, ia nastere Imperiul lui Alexandru Macedon; dupa moartea sa se infiinteaza regatele eleniste (o simbioza intre cultura greaca si cea orientala). Incepand cu sec. II i. Hr. incep sa si faca aparitia si trupele romane care vor stationa aici pana la transformarea imperiului roman de rasarit in imperiul bizantin. Supus deselor atacuri ale popoarelor migratoare la care s au alaturat si arabii (au asediat la un moment dat chiar Constantinopole). In vremea celei de a IV a cruciade parte din imperiul bizantin este cucerit de catre cruciatii occidentali. Colaborarea dintre bizantini si triburile de turci selgiucizi duce inevitabil la cucerirea treptata a actualei Turcii de catre armatele turce conduse de un Baiazid Fulgerul, Mohamed al II lea Cuceritotul. Pentru o scurta perioada zona actuala a Turciei s a aflat sub directa conducere a mongolilor lui Tamerlan care reuseste sa l faca prizonier pe Baiazid Fulgerul.
Timp de secole Anatolia a cosntituit centrul imperiului Otoman dar incepand cu ultimile decade ale sec. al XIX lea se dau lupte intre rusi, romani si turci. Imperiul Otoman isi pierde treptat zone largi din ceea ce tinea pe vremuri (Crimeea, Dobrogrea, Peninsula Balcanica, zone din Muntii Caucaz si regiuni din Orientul Mijlociu).
Dupa primul razboi mondial si conflictele cu grecii si arabii pentru anumite teritorii apartinand fostului imperiu otoman, un general turc Mustafa Kemal ATATURK (parintele turcilor) declaseaza o revolutie in urmacaruia inlatura regimul sultanatului; Tuircia porneste pe un drum de modernizare accentuata. 
In al doilea razboi mondial Turcia a refuzat sa se implice in conflict si sa transformat in tara neutra; un loc predilect pentu numeroase misiuni de spionaj sau de tatonare in vederea semnarii unor tratate de pace.
In momentul de fata Turcia strabate o serie de probleme politice, sociale si religioase, dar ramane un punct important geo strategic pe harta politiica a lumii.
Alte întrebări interesante