Istorie, întrebare adresată de danielaprodu11, 8 ani în urmă

cine poate sămi facă un text de 10-15 propoziți despre formaria statelor românești medievale cu Voievodatul Transilvanie , Tara Româniască si Tara Moldovei , Vă rogggg multtt de 10 propoziți să fie , vă roggg îmi trebuie urgent !!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de leruaeli
0

Răspuns:

Explicație:

 Transilvania s-a consolidat ca stat ,sub forma de voievodat , odata cu cucerirea maghiara. Aceasta forma de stat (voievodatul) s-a mentinut pana in secolul al XVI-lea , cand Transilvania a devenit principat sub suzeranitatea turcilor.

Inchegarea statala a Tarii Romanesti s-a realizat prin unificarea formatiunilor politice (cnezate si voievodate ) de la sud de Carpati sub conducerea lui Basarab I . Contributii insemnate si-au adus si Litovoi si Negru Voda. De procesul de intemeiere a statului valah se leaga Legenda Descalecatului lui Negru Voda.

Proces similar a avut loc si in Moldova.Primul ''descalecat '' a fost al lui Dragos-voievod de Maramures , prin care s-a  creat in Moldova o marca de aparare impotrica tatarilor cu centrul la Baia. Apoi a urmat al doilea ''descalecat'' , al lui Bogdan , care i-a inlaturat pe dragosesti de la conducere si a unificat si restul Moldovei intr-un stat deplin.

Succes !

Alte întrebări interesante