Limba română, întrebare adresată de lalalalal202107, 8 ani în urmă

Citește cu atenţie fragmentele urmatoare și explica, in 50-60 de cuvinte, in ce constă greșeala, având în vedere că unele confuzii paronimice devin o sursă de umor în textele literare. a. „Ei giantă latină, domnule, n-ai ce-i mai zice." (1.L. Caragiale) b. „și la mine, coane Fănică, să trăiți! greu de tot... Ce să zici? Famelie mare, renumerație mică, după buget, coane Fănică.“ (1. L. Caragiale) C. „Nu mă așteptam ca tocmai dumneata să te pronunţi cu așa iluzii în contra mea." (1.L. Caragiale) d. „În calitate de casieră manipulați bani muneral? – Bineînțeles că numeral și zilnic.“ ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
32

Răspuns:

Buna!

Cum Caragiale este un geniu al ironiei si sarcasmului, sigur ca te bufneste rasul, punanad in "gura" personajelor sale greseli evidente de exprimare, ale unor confuzii paronimice. Astfel:

-giata in loc de ginta

- renumeratie in loc remuneratie

- iluzii in loc  aluzii

- mineral in loc de numeral

 fiecare dintre confuziile paronimice scrie in aceste exemple   au sensuri diferite, iar  aflate in contexte date starnesc comicul de limbaj!

Explicație:


Komisarul: sa-ti fie de folos!
gintulaurentiu26: Nu cred ca este bun:/
Komisarul: Daca raspunsul nu este bun, nu-i problema! Nu il iei in seama, dar poate incerci tu sa postezi un raspuns corect!
Alte întrebări interesante