Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Citeste cu atentie textu de mai jos:

Andrei isi lua ramas bun de la Maria-Țarevna, facu o plecaciune catre cele patru zari si trecu dincolo de zidul asezarii. Arunca ghemul in fata sa, ghemul incepu sa se rostogoleasca si se tot duse. Iar Andrei pomi in urma ghemului.
Repede doar povestea se povesteste, fapta mai anevoiee se savarseste. Andrei cutreiera multe imparatii si multe pamanturi. Ghemul se rostogolea, firul se ata din el se deșira: ajunsese mic, mic de tot, doar cat un cap de gaina; [...] cand ajunse Andrei inn preajma unei paduri, cesa vada? O coliba rotitoare pe picior de gaina.
- Coliba, coliba, te-ntoarce cu fata la mine, padurea la spate-ti ramana!
Coliba s-a intors, Andrei intra inauntru si vazu o batrana carunta sezand pe lavita si torcand un fuior. Ptiuuu, ptiu! De cand sunt n-am pomenit --- de-auzit nam auzit, nici de vazut nam vazut -- suflare ruseasca, dar azi, uite, insasi suflarea ruseasca a venit singura la mine. Ah, ce-o sa te mai frig eu in cuptor, o sa te mananc...
Se poate una ca asta, Baba-Cloanta, pai cum asa, batranico? Vrei sa mananci un om venit de la drum? Omul venit de la drum e numai oase si praf, mai intai pregateste-mi baia, sa ma spal, sa stau la abur, si-abia dupa aceea o sa ma mananci.

(Poveste populara rusa. Du-te acolo nu-stiu-unde adumi aia-nu-stiu-ce)

2* Ai pornit alaturi de Andrei Arcasul intr-o calatorie "acolo-nu-stiu-unde" sa ii aduci vicleanului țar "aia nu-stiu-ce" Unde crezi ca vei merge si ce vei gasi cand ajungi aclolo?

Cred ca voi ajunge in ........................................ iar acolo voi gasi .......................................... .


3* Cum ajunge Andrei la coliba rotitoare?

4* Ïn basme apar multe obiecte magice. Da exemple de cinci obiecte care l-ar putea ajuta pe arcas sa ajunga la destinatie.

1..............
2..............
3............
4..............
5.........

5* Pentru a fi erou, iti trebuie unele trasaturi speciale . Incercuieste cuvintele care descriu, dupa parerea ta, un erou:

Lenea Curajul Cinstea Bunatatea Frumusetea Harnicia Lasitatea Invidia
Nobletea Minciuna Rautatea
Mila

6* Eroul soseste la casa Babei Cloanta. Aceasta este un personaj ....................... Si vrea sa il ............. Pe Andrei.


7* imagineazati si scrie, in 40-60 de cuvinte, ce se intampla in continuare.


8* Dupa ce a descoperit ca arcasul e ginerele sau, Baba Cloanta ii propune un joc de relaxare. Joaca-te si tu cu Andrei. Completeaza randurile pe orizontala pentru a gasi cuvantu pe verticala.

1. Atributu adjectival in fragmentul 'vazu o batrana carunta'
2. Substantivul in vocativ din prima replica a personajului
3. Un sinonim pentru padure
4. complementu circumstantial de loc din enuntul 'a venit singura la mine'


9 Personajul are o abilitate speciala. Care crezi ca e aceasta?
Eu cred ca personaju ....................................................................................................
Tie ce abilitate speciala ti-ar placea sa ai? Noteaz-o mai JOS



Mie miar placea sa pot .......................................,..... deoarece ..................................... .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CatalinaIonela2003
31
2.cred ca voi ajunge in padurea fermecata di tinutul uriasului iar acolo voi gasi niate uriasi prietenosi
3. Andrei ajunge la coliba urmarind ghemul
5. curajul,cinstea,bunatatea ,harnicia,nobletea ,mila
6. acesta este un personaj rau si vrea sa il omoare pe Andrei
7.Andrei bate la usa ,iar ea deschide cu un suer adanc si infiorator . El intra in casa iar acolo baba sta gata sa ii faca rau insa tanarul curajos uita de tot cea fost rau pana acum si scoate sabia cea stralucitoare si nimiceste tot raul pe care vrea sa il faca baba.
8. 1.carunta
2. coliba
3. codru
4. mine
Sper ca te -am ajutat. (Am si eu acelasi caiet de vacanta)
Alte întrebări interesante