Citește cu atenție textul și rezolvă următoarele cerințe: ,,Numai că Prometeu ceruse, în repetate rânduri, focul, să-l dea oamenilor săi. Zeus îl amâna cu vorba de azi pe mâine și poimâine. Acum după –ntâmplarea asta, când s-a mai dus la el o dată, Prometeu l-a rugat, zicând: Oamenii trăiesc greu. Îndură frig, îndură beznă. Sălășluiesc numai în peșteri. Sunt doar pescari și vânători. Mănâncă fructe din copaci. Eu vreau să-i văd meșteșugari, și pentru asta au nevoie de focul tău, ce se găsește , zăvorât bine, în Olipm... Numai că Zeus, mânios pentru ocara îndurată l-a luat pe Prometeu la goană, strigând la el: Tu ce gândești? Că Zeus e atât de prost să le dea oamenilor focul? Tu i-ai făcut asemeni nouă, și dacă or avea și focul, ar fi în stare să se scoale cu armele, să mă lovească și să-mi pierd tronul... Eu una știu, mărețe Zeus, că oamenii, până la urmă, tot or să capete acest foc...”
1. Numește un mod de expunere prezent în text:
2. Trece adverbul greu la toate gradele de comparație:
3. Găsește câte un sinonim pentru cuvintele: A rugat - ____________________________________ Meșteșugari - ________________________________ A îndura -___________________________________
4. Scrie câte un enunț în care cuvântul bine să aibă următoarele valori gramaticale: Substantiv___________________________________________________________________________________________________________________________________________________Adjectiv_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________Adverb__________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 5. Precizează modul, timpul, aspectul verbelor: Ceruse_____________________________ Să dea____________________________ Sălășluiesc__________________________ Ar fi______________________________ Strigând____________________________ Ai făcut_________________________ Strigând____________________________ Ai făcut__________________________(6p)
6. Selecteză în două coloane textele literare de cele non literare:parabola, anunțul, fabula, rețeta, povestirea, mesajul electronic;(3p) ___________________________ ____________________________ ___________________________ ____________________________ ___________________________ ____________________________ 7. Stabilește tipul pronumelor: El _______________________Tău______________________ Nouă_____________________Dumneata_________________ Acela_____________________ (5p)
8. Alcătuiește pornind de la cuvântul foc: o comparație___________________________________________________________________ o hiperbolă_________________________________________________________________(4p)
9. Caracterizază personajul principal din textul dat prin trei adjective: _________________________________________________________________________ (2p)
10. Scrie în spațiul rezervat un mini-eseu cu tema: ,,Focul prieten sau dușman”(10p)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Bună♡
1)Modul de expunere a textului -Narațiune
2)Adv.greu la toate gradele de comparatie:
•grad pozitiv-greu
•grad comparativ de superioritate-mai greu
•grad comparativ de egalitate-la fel de greu
•grad comparativ de inferioriate-mai putin greu
•grad superlativ relativ de superioritate-cel mai greu
•grad superlativ absolut-extrem de greu
•grad superlativ relativ de inferioritate-cel mai puțin greu
3)Sinonime pentru cuvintele:
▪︎a rugat=a cerut
▪︎meștesugari=meseriasi
▪︎a îndura=a răbda
4)Cuvantul bine sa aiba valorile gramaticale:
-substantiv: Binele este mereu răsplatit.
-adjectiv: Fata bună face curătenie.
-adverb: El vorbeste bine engleza.
5)Precizează modul,timpul,aspectul verbelor:
Ceruse-mod indicativ,timp m.m.c.p,aspect nonperfectiv
Să dea-mod conjunctiv,timp prezent,aspect
Sălăsluiesc-mod indicativ,timp prezent,aspect momentan
Ar fi-mod conditional optativ,timp prezent,aspect momentan.
Strigand-mod indicativ,timp trecut,aspect durativ
Ai făcut-mod indicativ,timp perfect compus,aspect generic.
6)Textele literare
-parabola
-nuvela
-povestirea
Textele nonliterare:
-anunțul
-reteta
-mesajul electronic
7)Stabileste tipul pronumelor:
El-pron.personal
Tău-pron.posesiv
Nouă-pron.personal
Dumneata-pron.personal de politețe
Acela-pron.demonstrativ
8)Propozitii cu cuv.FOC:
•comapartie-Privirea lui arzătoare ca focul mă străpunge.
•hiperbolă-Fața i se făcu foc si pară la vorbele băiatului.
9)Caracterizarea protagonistului prin 3 adjective:
Prometeu-insistent,milostiv,îndrăzneț.
10)MINI ESEU-Focul prieten sau dușman
Focul este un factor esential care a modificat omenirea. A fost descoperit aprox.1 milion de ani in urmă,de catre oamenii preistorici.Acestia foloseau focul pentru ase încălzi,pentru lumina si de apărare impotriva animaleleor salbatice.Acum,în timpul modern,focul are mai multe atribuții cum ar fi:pentru gătirea alimentelor,pentru industria chimică,pt.formarea combustibilor pentru motoare si utilaje și pentru distracții.
Efectul negativ pe care îl are focul formarea de incendii care duce la impacte devastatoare asupra mediului inconjurător și a așezarilor omenești.Focul are multe întrebuințări bune dar in acelasi timp poate fi foarte periculos dacă nu este controlat.