Istorie, întrebare adresată de 72ioana72, 8 ani în urmă

Citeste cu atenţie textul următor şi răspunde cerinţelor de mai jos.

în aparență, războiul întâi mondial se sfârşeşte cu o victorie a democrațiilor. De fapt, extinderea geografică a acestora maschează fragilitatea acestui tip de regim, ameninţat de apariția modelelor autoritare: bolşevismul şi fascismul."
Pierre Milza, Serge Berstein, Istoria secolului XX (1900-1945)

1 Precizează anii desfăşurării războiului la care face referire textul.
2 Mentionează două tipuri de regimuri politice din perioada interbelică.
3 Menţionează câte două caracteristici ale democrației, respectiv, ale modelului auto- ritar.
4 Prezintă în 5 rânduri viata politică românească din perioada interbelică.

REPEDEE DAU COROANĂ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andreiveatata
2

Răspuns:

1. 1914-1918

2. bolsevism și fascism

3. Democrația: pluripartidism, alegeri libere, separația puterilor în stat, respectarea drepturilor și libertăților individului.

Democrația: pluripartidism, alegeri libere, separația puterilor în stat, respectarea drepturilor și libertăților individului.Autoritarsim: îngrădirea sau limitarea drepturilor individului ( dreptul de asociere și liberă exprimare, dreptul la protest, greve etc.), alegerile libere suspendate sau limitate, separația puterilor înlocuită cu o structură piramidală de autoritate ( puterea fiind concentrată de un lider, o mișcare politică sau o juntă militară). Modele autoritare: regimul Antonescu în România (1940-1944) sau Franco în Spania, Augusto Pinochet sau Peron în America Latină.

4. Viaţa politică din România a suferit mutaţii importante după Marea Unire din 1918. La temelia sistemului statal a fost pusă noua Constituţie din 1923, care, prin includerea reformelor democratice promise în 1917-1918, a devenit fundamentul vieţii politice, juridice şi social-economice româneşti, până în februarie 1938. Subminat însă de factori interni şi apăsat de presiunea evenimentelor naţionale, acest sistem democratic a fost abandonat în 1938, fiind înlocuit cu un regim monarchic autoritar. În această perioadă, România a cunoscut remarcabile realizări cultural-artistice, ştiinţifice şi tehnice.

Explicație:

Sper ca te-am ajutat!

Alte întrebări interesante