Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă


Citește textele de mai jos și răspunde apoi cerinței date.

„Constituția n-a fost elaborată doar pentru etapa istorică pe care o parcurgeau atunci românii, ci, afirmând ferm suveranitatea națională și aspirația la independență, prin tonul în care era scrisă, prin unele stipulații și mai ales prin ignorarea suzeranității otomane și a garanției puterilor, ea se înfățișa ca un statut fundamental al unei țări neatârnate.“

Gheorghe Platon, Istoria românilor, VII

Selectează din sursă informațiile prin care România era un stat liber, formal, față de Imperiul Otoman și Marile Puteri.

„Constituția din 1866 va introduce trei principii fundamentale: principiul suveranității naționale, potrivit căruia toate puterile emană de la Națiune, principiul guvernării reprezentative, după care Națiunea nu poate guverna decât prin delegați, și principiul separării puterilor în stat: legislativă, executivă și judecătorească, ai căror titulari erau independenți unii de alții [...]. Regele era deasupra partidelor [...]. Rațiunea de a fi a suveranului era asigurarea stabilității întregului sistem constituțional.“

Enumeră trei principii fundamentale pe care le-a introdus Constituția din 1866.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de am44383
7

Răspuns:

Principiul suveranității naționale

Al guvernării reprezentative

Și al separării puterilor în stat

Și la prima afirmând ferm că... Izgonirea suz ot și a garanției puterilor


Utilizator anonim: multumesc
Alte întrebări interesante