Limba română, întrebare adresată de ghentapetr, 8 ani în urmă

citeste textul:
- ce faci ,corretti? l-am intrebat.
-nu vezi? mi-a răspuns el, ținând brațele întinse
să-și ia porția de lemne, incepu sa spuna alergând
-eu am ras, dar el vorbea serios. După ce lua gramada de lemne, incepu sa spuna alergând: "se numesc modificări ale verbului,,(...)
explica folosirea semnelor de punctuatie din text
va rog repede ​​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulia16eu
9
  • Linia de dialog[-] indică începutul vorbirii directe a fiecărei persoane care ia parte la o convorbire, replica fiecărei persoane într-un dialog. De regulă, linia de dialog se plasează la capăt de rând, precedată de spațiul pentru marcarea alineatului
  • Virgula[,] marchează un substantiv în cazul vocativ(pentru fraza:"ce faci, corretti?")
  • Semnul întrebării[?] este folosit în scriere pentru a marca o frază interogativă.
  • Punctul[.] se foloseste la sfârșitul unor fraze de cuvinte sau expresii și propoziții independente, grupuri de cuvinte sau cuvinte izolate care echivalează cu propoziții independente și după care vorbirea nu mai continuă.
  • Virgula[,] este semnul de punctuatie care serveste la delimitarea grafica a unor propozitii in cadrul unor fraze sau ale unor parti de propozitie avand(în general)
  • Ghilimelele[,,''] sunt semne grafice pereche, folosite de regulă pentru a marca un fragment reprodus întocmai după cum a fost spus sau scris de cineva. Ele se plasează la începutul și la sfârșitul pasajului citat, indiferent de lungimea acestuia.
  • Punctele de suspensie[...] sau puncte-puncte reprezintă un semn de punctuație care constă din trei sau mai multe puncte așezate în linie orizontală, folosit pentru a arăta o întrerupere în șirul gândirii, al acțiunii.

ghentapetr: in ca nu imi arata sa iti dau coroana, dar cand imi va aparea iti voi da! multumesc pentru ajutor!
Alte întrebări interesante