Limba română, întrebare adresată de elenaelioficial, 8 ani în urmă

citeste urmatorul fragment despre copiii secolului al 19-lea și discută prin ce anume se aseamănă ori se deosebește Ionel de contemporanii lui
Vizita de I.L Caragiale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antonio9990
125

Cerința:

5/₅₄ Citește următorul fragment despre copiii secolului al XIX-lea și discută prin ce anume se aseamănă ori se deosebește Ionel de contemporanii lui:

★ contemporan ↔ referitor la prezent, persoane/evenimente ce trăiesc/se întâmplă azi. (ne referim la Ionel care aparține secolului XIX și alți copiii din același secol)

✿ Răspuns:

➠COMPARAȚIE: IONEL ȘI CONTEMPORANII LUI (Varianta cerută)

În urma citirii fragmentului dat, consider că Ionel se deosebește de contemporanii lui prin: (1) comportament - copiii din fragment sunt descriși ca fiind cuminți, cu bun simț, respect față de cei din jur. Aceștia se jucau sub mese în liniște, în vreme ce Ionel întrerupe discuția adulților. Copiii secolului XIX își construiesc lumi de povești, inventează jocuri frumoase; dau dovadă de bun simț și respect prin aceste activități frumoase, pe când Ionel Popescu este un copil răsfățat ce își ocupa timpul cu activități negative precum: fumatul în fața adulților, deranjarea lor prin cântatul la trompetă, lovitul jupânesei în obraz cu spada (de aici observăm o trăsătură de caracter negativă, egoismul cu privire la sentimentele celor din jur).

Așadar, Ionel Popescu se evidențiază în mod negativ față de contemporanii lui. Acesta nu întreprinde nicio activitate din cea specifică vârstei. asemenea contemporanilor săi, și este un model negativ pentru orice copil, din orice secol.

==============================================

➠ COMPARAȚIE: IONEL ȘI GENERAȚIA DE AZI (Varianta în plus)

Consider că Ionel se aseamănă cu copiii din ziua de azi, în urma lecturării fragmentului prin:

(1) creativitate și născocirea de jocuri și personaje. Imaginația fiind o caracteristică prezentă asupra tuturor copiilor indiferent de secolul din care aparțin.

Desigur, generația lui Ionel se deosebește de cea contemporană prin:

(2) vestimentație - generația lui Ionel a adoptat un stil cât mai apropiat de cel al adulților, în timp ce generația actuală se îmbracă adecvat vârstei, copilărește; (desigur, mici excepții sunt și in prezent. La serbări există obiceiul de a se deghiza în diverse costumații)

(3) modul de joacă - generația lui Ionel se juca într-un spațiu mic, ascuns ”sub mesele din sufragerie”, în timp ce generația actuală preferă parcurile, spațiile mari.

Totodată observăm și diferențele între jucării: generația secolului XIX-a a avut parte de jucării clasice, precum: locomotive, corăbii, păpuși, pe când generația de azi s-a îndepărtat de clasic și s-a apropiat de modern (tablete, laptop-uri, smartphone-uri)

(4) fotografiile - generația secolului XIX este reprezentată ca una tristă, apăsată de griji ce nu le aparțin, pe când generația de astăzi apare ca fiind veselă, fericită.

În concluzie, copiii rămân copii - indiferent de secol, generație. Doar exteriorul și mediul se schimbă, ei rămân aceeași: dornici de joacă.

                                                                                   

Manual Limba și literatura romană clasa a V-a, Art

Anexe:
Alte întrebări interesante