Limba română, întrebare adresată de Gladiator69, 9 ani în urmă

Citi enuntul. Stabiliti cuvintele care ar putea fi regente pentru propozitii subordonate circumstantiale de loc . Dezvoltati(in scris) enuntul dat prin 2 prpozitii subordonate circumstantiale de loc.
Enuntul:
Dupa un drum delicios,pe-o cale asternuta cu catifea de umbrele copacilor,am sosit spre seara in fata unui luminis,la capatul aleii ce slujea asezarea prietenului,imprejmuita cu sirma ghimpata.
Ajutatima plizzzzzzzzzzzzz ! Dau coroana!


Gladiator69: plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
49

Salut!

Citiți enunțul. Stabiliți cuvintele care ar putea fi regente pentru propoziții subordonate circumstanțiale de loc. Dezvoltați enunțul dat prin două propoziții subordonate circumstanțiale de loc.

„După un drum delicios, pe-o cale așternută cu catifea de umbrele copacilor, am sosit spre seară în fața unui luminiș, la capătul aleii ce slujea așezarea prietenului, împrejmuită cu sârmă ghimpată.”

______

Rezolvare:

1. Subliniem predicatele și evidențiem cu litere îngroșate complementele circumstanțiale de loc.

„După un drum delicios, pe-o cale așternută cu catifea de umbrele copacilor, am sosit spre seară în fața unui luminiș, la capătul aleii ce slujea așezarea prietenului, împrejmuită cu sârmă ghimpată.”

- predicatele din text: „am sosit”, „slujea”;

- complementele circumstanțiale de loc: „pe-o cale” „în fața unui luminiș”, „la capătul aleii”.

2. Din noțiunile teoretice cunoaștem că elementul regent al unei propoziții subordonate de loc poate fi: un verb, o locuțiune verbală, o interjecție, un adverb, o locuțiune adverbială sau un adjectiv.

Elementul regent căutat este verbul „am sosit”, comun pentru cele două propoziții circumstanțiale de loc pe care le vom realiza.

3. Introducem cele două subordonate circumstanțiale de loc, folosind câte un predicat potrivit:

„După un drum delicios, pe-o cale așternută cu catifea de umbrele copacilor, am sosit spre seară /^{1}unde se întindea în față un luminiș /^{2} și unde era capătul aleii /^{3}ce slujea așezarea prietenului, împrejmuită cu sârmă ghimpată.”/^{4}

(1) propoziție principală

(2) propoziție subordonată circumstanțială de loc

(3) propoziție subordonată circumstanțială de loc

(4) propoziție subordonată atributivă

______

Observații:

Propoziția circumstanțială de loc arată locul unde se petrece acțiunea exprimată de verbul din regentă.

Se plimbă în livadă.

Se plimbă/^{1} unde cresc pomi fructiferi./^{2}

Alte întrebări interesante