Citiţi, cu atenţie, sursa de mai jos:
„Maramureșul era un ținut românesc din nordul Transilvaniei, vecin cu Moldova, aflat pe cale de a fi integrat în Regatul Ungar, organizat […] sub forma unui voievodat. Instituțiile românești de aici mai funcționau încă. Astfel, adunarea […] cnezilor țării – feudalii români locali – se întrunea periodic, spre a rezolva probleme curente și spre a alege voievodul. […] Influența ungară la est de Carpați era în pericol, datorită nemulțumirilor și revoltelor românilor și datorită presiunilor Poloniei […]. Atunci, regele ungar, a ales dintre românii maramureșeni […] pe un cneaz local înnobilat numit Dragoș, pe care l-a trimis în Moldova […] spre a-i atrage pe localnici și a conduce acea țară în numele suveranului ungar. Dragoș, de aceeași etnie cu localnicii, a fost acceptat ca voievod într-o regiune din Moldova […]. Totuși, românii de acolo erau nemulțumiți de dominația ungară […]. De această situație a profitat un alt român din Maramureș, numit Bogdan. El fusese voievodul țării, cu alte cuvinte, conducătorul Maramureșului, dar făcea parte din gruparea nemulțumită de dominația ungară. Bogdan s-a răzvrătit în Maramureș, unde a rezistat vreo două decenii (1342-1362), după care, cu o ceată de o sută până la două sute de cnezi credincioși, a trecut munții în Moldova. Aici, el […] i-a alungat pe urmașii și rudele lui Dragoș și a proclamat Moldova independentă de Ungaria. În acest fel, lua naștere al doilea stat românesc de sine stătător […]. Regele ungar, fiul celui învins de Basarab la Posada, a trimis prin 1365 o oaste contra lui Bogdan, dar românul a ieșit învingător, consolidând statutul internațional al țării sale. Bogdan a fost recunoscut drept «mare voievod» și de către alți conducători locali, iar un urmaș al său, Roman I, după 1390, se intitula domn și «marele singur stăpânitor» al țării Moldovei «de la munți până la țărmul mării»."
(I. A. Pop, Istoria românilor)
Pornind de la această sursă, răspundeţi la următoarele cerinţe:
1. Numiţi statul medieval condus de Roman I, precizat în sursa dată.
2. Precizaţi secolul la care se referă sursa dată.
3. Menţionaţi instituția din Maramureș și o caracteristică a acesteia, la care se referă sursa dată.
4. Menţionaţi, din sursa dată, două informaţii referitoare la Dragoș.
5. Formulaţi, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la acțiunile desfășurate în perioada 1342-1365, susţinându-l cu două informaţii selectate din sursă.
6. Argumentaţi, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii se implică prin acțiuni diplomatice în relațiile internaționale din secolele al XV-lea – al XVII-lea.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
1. "Bogdan...a trecut munții în Moldova..... a fost recunoscut drept «mare voievod» și de către alți conducători locali, iar un urmaș al său, Roman I, după 1390, se intitula domn și «marele singur stăpânitor» al țării Moldovei «de la munți până la țărmul mării»." "
deci MOLDOVA!!
2....1365... 'dupa 1390'...sec XIV posibil XV
3. "Maramureșul era un ținut românesc din nordul Transilvaniei, vecin cu Moldova, aflat pe cale de a fi integrat în Regatul Ungar, organizat […] sub forma unui voievodat....Astfel, adunarea […] cnezilor țării – feudalii români locali " deci Maramures si vasal Corioanei maghiare dar adunarea cnezilor avea 'autonomie locala" alegand Voevodul ..cu statut fluid...vasal razvratit
4."Dragoș, de aceeași etnie cu localnicii, a fost acceptat ca voievod "
5. Romanii din Maramures, au fost folositi , prin DRAGOS pt a extinde dominatia ungara la Est de Carpati, unde o parte din moldoveni (romani) au acceptat. Dar alti romani maramureseni, condusi de Bogdan, ce doreau independenta fat de Coroana Maghiara au trecut la randul lor Carpatii Orientali (au "descalecat" in Moldova ) si au alungat pe urmasii lui Dragos si au " proclamat Moldova independentă de Ungaria'. "Regele ungar, fiul celui învins de Basarab la Posada, a trimis prin 1365 o oaste contra lui Bogdan, dar românul a ieșit învingător, consolidând statutul internațional al țării sale. ' deci indepenmdenta afost confirmata prin LUPTA DIRECTA ((I. A. Pop, Istoria românilor)).
***ca idee, ACADEMICIAN Ion Aurel Pop
6. Nu avem informatii din aceasta sursa, dar stim ca Stefan cel Mare a dus tratative cu Vaticanul (de la care a cerut sprijin armat si financiar si aprimit doar finaciar, simbolic) , Ungaria , Polonia , Turcia (chiar daca au fost si conflicte armate cu ultimii din acestia); la fel , Mircea cel Batran, s-a implicat in lupta pt succesiunein Imperiul Otoman (si a...pierdut).