Istorie, întrebare adresată de alexeandreea55, 8 ani în urmă

Citiţi, cu atenţie sursele, de mai jos:
A. „Cea mai nocivă şi, din punct de vedere istoric, cea mai importantă caracteristică a terorii leniniste nu a fost cantitatea victimelor, ci principiul după care erau selectate. La câteva luni după ce luase puterea, Lenin abandonase noţiunea de vină individuală (…). El încetase să mai fie interesat de ceea ce făcea sau făcuse cineva – ca să nu mai vorbim de motivul pentru care o făcuse – şi întâi încuraja, apoi comanda aparatului său represiv să vâneze oameni şi să-i distrugă, nu pe baza delictelor, reale sau imaginare, ci pe baza generalizărilor, a presupunerilor, a zvonurilor. (…) Punctul de cotitură l-a constituit decretul lui Lenin din ianuarie 1918 care chema agenţiile statului să «cureţe pământul rusesc de toate tipurile de insecte dăunătoare.» Acesta nu era un act de justiţie: era o invitaţie la asasinat în masă. (…) La sedinţa Adunării, din 5 ianuarie 1918, Lenin crease deja cadrul esenţial al unui regim de represiune (…) şi se afla, aşadar, într-o poziţie care îi permitea să trateze parlamentul cu dispreţul pe care considera că-l merită.” (P. Johnson, O istorie a lumii moderne 1920-2000)
B. „În teorie, epurările erau un mijloc de a conserva şi de a purifica partidul comunist (…), dar în practică funcţionau prin retrogradarea şi înlocuirea membrilor de partid şi oficialilor ale căror idei şi comportări erau considerate de Stalin o ameninţare la adresa propriei lui autorităţi. (…) Stalin a declarat că Uniunea Sovietică se afla «sub stare de asediu» şi a cerut o vigilenţă sporită în demascarea duşmanilor din interior. În 1936 a început în U.R.S.S. o teroare care a afectat progresiv întreaga populaţie şi al cărei dramatism a culminat prin spectacolul proceselor publice ale foştilor colegi bolşevici ai lui Stalin. Eroii de altă dată ai Revoluţiei din 1917 şi ai războiului civil au fost arestaţi, judecaţi şi executaţi ca duşmani ai statului. (…) În acea vreme persecuţiile au luat asemenea proporţii, iar victimele aveau funcţii atât de înalte, încât acest fapt a rămas în istorie cu numele de «marea epurare.»” (M. Lynch, Stalin şi Hrusciov: URSS, 1924-1964)
Pornind de la aceste surse istorice, răspundeţi următoarelor cerinţe:
1. menționați, pe baza sursei A, un punct de vedere referitor la impunerea terorii ca practica politică totalitară, susținandu-l cu o explicație din text
2. menționați, pe baza sursei B, un punct de vedere referitor la teroare, ca practica politică totalitară, susținandu-l cu o explicație din text​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mama80
3

Răspuns:

raspunsul este in atas

Explicație:

Anexe:

alexeandreea55: ce scrie la primul ex dupa "in 1918 Lenin...
alexeandreea55: ???
alexeandreea55: ce exemplu pot da la ex 2?
alexeandreea55: raspunde-mi, te rog
mama80: În acea vreme persecuţiile au luat asemenea proporţii, iar victimele aveau funcţii atât de înalte, încât acest fapt a rămas în istorie cu numele de «marea epurare.»
Alte întrebări interesante