Istorie, întrebare adresată de parpandelvasile, 8 ani în urmă

Citiți cu atenție textele apoi răspundeți la întrebări:

A."În acest fel Octavian, fiind încă în viață și datorită faptelor sale, a fost considerat – cel dintâi – de către romani ca demn de venerat și numit de către ei Augustus. Întocmai ca și lulius Caesar, având chiar o mai mare putere decât acesta, el sa proclamat singur conducător al patriei sale cât și al tuturor popoarelor de sub autoritatea acesteia, iar pentru aceasta nu a avut nevoie nici de alegere, nici de vot, nici de vreun simulacru de acest fel, Imperiul său, devenind durabil și puternic, iar el însuși reușind în toate și, fiind temut, a lăsat în urma sa succesori care au stăpânit după el într-un chip asemănător lui." (Appian, Războaiele civile)

B. "Până la jumătatea secolului III, Imperiul Roman prezenta deja simptomele unei boli care-l măcina pe dinăuntru. Decăderea mediului politic era probabil consecința lipsei de măsuri energice care să fie luate de la centru și a dezordinii care domnea la periferia imperiului. În cei 90 de ani seurşi începând cu 180 d. Hr., nu mai puțin de optzeci de împărați (care nu au domnit prea mult) au emis pretenții la tron, fie având acest drept sau prin uzurpare. (. ..) Armata le dicta fără frică stăpânilor săi civili. Barbarii treceau peste limes, adeseori nestingheriți. " (Norman Davies, O istorie a Europei)
1. Menționați, pe baza sursei A, titlul acordat de către romani lui Octavian.
2. Menționați, pe baza sursei A, o acțiune întreprinsă de Octavian în scopul consolidării puterii personale.
3. Menționați, pe baza sursei A, o consecință pentru statul roman a realizărilor lui Octavian.
4. Precizați, pe baza sursei A, o asemănare între Caesar și Octavian.
5. Precizați, pornind de la sursa B, o deosebire între Caesar și Octavian.
6. Scrieți, din sursa B, două informații aflate în relație cauză-efect, precizând rolul fiecărei informații.
7. Menționați o deosebire între evenimente descrise de sursa A și cele descrise de sursa B.
8. Precizați forma de organizare a statului roman descrisă în sursele A și B. 9. Formulați un punct de vedere privind conducerea statului roman în perioada principatului, susținându -l cu o informație din sursa A. 10. Menționați numele a doi împărați romani din perioada Dominatului și precizați trei măsuri adoptate de către aceștia pentru redresarea statului roman în secolul al IV-lea.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lalalal179
24

Răspuns:

1. Augustus

2. El s-a proclamat singur conducator al patriei sale cat si al tuturor popoarele de sub autoritatea acestuia.

3. Statul roman a devenit durabil si puternic.

4. Amândoi s-au proclamat singuri conducatori.

Alte întrebări interesante