Citiți cu atenție textul de mai jos:
,,În spațiul românesc revoluția de la 1848 s-a declanșat la 27 martie 1848 în Moldova, la Iași, unde s-a adoptat programul Petițiunea proclamațiune. În Transilvania, Marea Adunare de la Blaj din 3-5 mai 1848 a adoptat Petițiunea Națională , iar în Țara Românească, Adunarea de la Islaz din 9 iunie 1848 a adoptat Proclamația de la Izlaz. Programele revoluționare au cuprins multe revendicări comune ceea ce relevă dezvoltarea unitară din cele trei Țări Române, dar sunt și deosebiri notabile. În Moldova, practic, totul s-a desfășurat în trei zile (27-29 martie), în Țara Românescă revoluționarii au reușit să se mențină la putere trei luni (11iunie-13 septembrie), iar problema capitală cu care s-a confruntat guvernul provizoriu a fost rezolvarea chestiunii agrare, în timp ce în Transilvania, revoluția s-a prelungit până în 1849, iar socialul a cedat în întâietate naționalului.”
(Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român)
Pornind de la acest text, răspundeți următoarelor cerințe:
1. Numiți, pe baza textului, două programe revoluționare.
2. Transcrieți câte un eveniment desfășurat la fiecare dată precizată în text (la 27 martie 1848, la 3-5 mai 1848, la 9 iunie 1848). 15 puncte
3. Menționați , pe baza textului, o asemănare între programele revoluționare de la 1848 din cele trei Țări Române. 5 puncte
4. Menționați , pe baza textului, două deosebiri privind desfășurarea revoluției de la 1848 din cele trei Țări Române. 10 puncte
5. Prezentați în aproximativ o jumătate de pagină, desfășurarea revoluției în Transilvania, în perioada 1848-1849, având în vedere:
- două revendicări cuprinse în Petițiunea Națională (3-5 mai 1848) adoptată la Blaj;
- o acțiune care a contribuit la înfrângerea revoluției de la 1848-1849 în Transilvania.
dau 90 puncte va roog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Petițiunea Națională și Proclamația de la Islaz.
2. 27 martie 1848 - s-a adoptat Petițiunea Proclamațiune.
3-5 mai 1848 - Marea Adunare de la Blaj a adoptat Petițiunea Națională.
9 iunie 1848 - Adunarea de la Islaz a adoptat Proclamația de la Islaz
3. Dezvoltarea unitară a celor trei Țari Românești.
4. În Moldova, revoluția a durat 3 zile, pe când în Țara Românească a durat 3 luni, problema cu care se confrunta guvernul provizoriu fiind chestiunea agrară.
5. În Transilvania mișcarea românească a avut un caracter preponderent național. O parte din români au aderat la revoluția burgheză maghiară. Dieta de la Cluj a avut în componența ei și câțiva români, iar apoi cea de la Debrețin ceva mai mulți.
Marea Adunare de la Blaj, pe data de 3-5 mai, adopta Petițiunea Natională, aceasta având ca revendicari: naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie și autonomia celor două biserici românești.
Principala acțiune care a contribuit la înfrângerea revoluției din Transilvania este capitularea Ungariei în fata armatei rusești si austriece.