Limba română, întrebare adresată de 09062003, 9 ani în urmă

Cititi integral nuvela istorica Alexandru Lapusneanul de C.Negruzzi si rezumați conținutul acesteia dintr-o compunere de 150-160 de cuvinte.VA LAS LINK PENTRU POVRSTIRE IN COMENTARIU!URGENT!!http://www.lecturirecenzate.ro/2011/05/alexandru-lapusneanul-1/

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
62

Alexandru Lăpuşneanu - Costache Negruzzi

Nuvela istorică ,, Alexandru Lăpuşneanu" de Costache Negruzzi prezintă întoarcerea la tronul Moldovei a domnitorului Lăpuşneanu, în jurul căruia se concentrează întreaga acţiune.

La graniţa ţării îl aşteaptă boierii trădători- vornicul Moţoc, postelnicul Veveriţă, spătarul Spancioc şi Stroici.-  din prima sa domnie,  cu gând de a-l întoarce. Aceste este hotârât şi nimic nu-l înduplecă să facă cale întoarsă.

Treptat se răzbună pe boieri. Le ia averile şi-i omoară la ospâţ, formând o piramidă de capete, imagine ce o va face pe doamna Ruxandra, soţia sa, să leşine. Moţoc, unul din boierii trădători va fi dat mulţimii spre potolirea spiritelor.

Timp de patru ani, datorită promisiunii făcute soţiei, nu mai omoară niciun boier. Simţindu-se ameninţat de cei doi boieri trădători scăpaţi, Spancioc şi Stroici, se mută la cetatea Hotinului. Aici se îmbolnăveşte.şi doreşte a fi călugărit. Treziindu-se în haine călugăreşti devine crud în atitudine şi cuvânt ameninţând pe toţi cu moartea.

La sfatul lui Spancioc, ajuns pentru răzbunare, doamna Ruxamdra îşi otrăveşte soţul. Acesta moare în dureri insuportabile.

 


09062003: trebuia mai pe scurt dar apreciez munca
Utilizator anonim: Bună seara! 15-16 ... Cu drag!
09062003: ??
Utilizator anonim: compunere de 150-160 de cuvinte.= 15-16 rânduri
AdnanCT: Are dreptate (1500-15)
Utilizator anonim: Cu drag TUTUROR!
Alte întrebări interesante